Kutyák

Kutyámat mesterségesen neveltük fel, neki lehet egészséges a kölyke?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező zsolt3181

Kérdés

Jo napot!

Szeretnék érdeklödni hogy van egy két éves kutyám melyet pár naposan találtuk (2-3-4 még nem volt a szeme kinyilva) és mi ettetük tejel(tejpor kisbabáknak+viz)!!azt szeretném kérdezni hogy mivel anyatejet nem kapot egészséges kiskutyája lehet?mik a veszélyek!!?? Olyan infot kaptam hogy belehalhat!Szeretném szakember véleményét kérdezni!Várom válaszát!!

Válasz

Kedves gazdi!

Az, hogy a kutyusát kiskorában mesterségesen táplálták, még nem jelenti azt, hogy nem lett belőle egészséges felnőtt. Bár nem a megfelelő tápot kapta, hiszen nem ember...
Látatlanban természetesen nem lehet kijelenteni, hoyg a kutya teljesen egészséges és tökéletesen alkalmas a fedeztetésre. MIndenképpen javasolt az állatorvosi vizsgálat!

A kiskutya mesterséges téplálása helyesen:
Az árva kölykök táplálására a kereskedelemben többféle tejpótló is kapható, ám ilyet magunk is készíthetünk otthon, a bolti ár töredékéért! Az alább tárgyalt és jól bevált tápszer-változat ráadásul köbcentiméterenként 11 kalóriát tartalmaz, míg a kereskedelmi változatok többsége csupán 1-2 kalóriát!A kölykök mesterséges táplálásának alapszabályaiA tápszer elkészítéséhez felhasznált vizet mindig forraljuk fel, majd hagyjuk magától lehűlni a megfelelő hőmérsékletre!

Etetés után mindig büfiztessük meg a kicsiket!

Etetés közben a kölyök szája körül apró légbuborékok lehetnek, ám a tápszernek nem szabad kifolynia a szájából! Ha mégis folyik a tej, akkor valamit nem jól csinálunk, valószínűleg túl nagy a cumin a lyuk, vagy túl sok lyuk van rajta.
Ha a tele cumisüveget fejre állítjuk, akkor a tejnek könnyen ki kell cseppennie belőle, de NEM FOLYHAT sugárban! Erre nagyon ügyeljünk, mert ha a kölyök tüdejébe tej kerül, akkor tüdőgyulladás miatt sokkal nagyobb valószínűséggel fog elpusztulni.
A kalória-bevitelt a kölykök növekedésének üteméhez kell beállítani. Általános szabályként elmondható, hogy többnyire elegendő a 3 óránkénti etetés, amikor is alkalmanként minden 30 grammnyi testsúlykilogrammra számítva 1 köbcentiméternyi tápszert etetünk meg a kicsivel. (A kölykök szemének kinyílása után fokozatosan emeljük a nappali etetések alkalmával feletetett tápszer mennyiségét, és ezzel párhuzamosan fokozatosan növeljük az éjszakai etetések között eltelt időt mindaddig, amíg a kölyköknek éjjel már legalább 8-10 óra hosszat nincs szükségük külön etetésre.)
A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében feltétlenül rendelkeznünk kell egy pontos mérleggel is a kölykök testsúlyának folyamatos nyomon követéséhez. Naponta azonos időben mérjük meg a kölyköket, és a kapott adatokat egyedenkénti nyilvántartásban rögzítsük.

A tápszer receptje és elkészítése (11 kalória/köbcentiméter)

  • Vegyünk 300 gramm dobozos sűrített tejet vagy kecsketejet. (Ne használjunk pasztőrözött tehéntejet, mert a kölyökkutyák szervezete képtelen azt megfelelően feldolgozni, ami hasmenést okozva könnyen a kicsi életébe kerülhet!) Ha hozzáférünk, legjobb a kecsketej.
  • Ha dobozos sűrített tejet használunk, engedjük fel azt 90 gramm felforralt, majd lehűtött vízzel. Ha kecsketejet használunk, nincs szükség hígításra.
  • Adjunk hozzá egy nyers tojássárgáját.
  • Adjunk hozzá egy evőkanál ízesítetlen majonézt. Ha csak nagyon ízesített, sózott, stb. majonézt kapunk, inkább ne használjuk, hanem készítsünk inkább házilag majonézt! (Habverővel 1 hideg tojássárgáját kikeverünk, majd a tojással azonos hőmérsékletű étolajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz.)
  • Adjunk hozzá 245 gramm teljes tejből készült joghurtot (kerüljük a sovány vagy zsírmentes joghurtok használatát!).
  • Adjunk hozzá fél evőkanálnyi kukoricaszirupot. (NE HELYETTESÍTSÜK MÉZZEL VAGY CUKORRAL!)
  • Az egészet tegyük egy turmixgépbe, vagy habverővel keverjük ki egy keverőtálban. Lassú fokozaton, illetve óvatosan keverjük össze alaposan az egészet, vigyázva rá, nehogy a túlzott keverés miatt az egész tele legyen légbuborékokkal, amit aztán a tápszerrel együtt beleerőltetünk a kölyökbe!


A kész tápszert tároljuk a hűtőben, és legkésőbb 7 nap múlva dobjuk ki a maradékot, és készítsünk új adagot!

Felhasználás előtt az aktuális adagnyi tápszert melegítsük testhőmérsékletűre (ami kutyák esetén ugyebár általában 38,5 C°). Az aktuális etetés után esetlegesen az aktuális adagból megmaradó tápszert dobjuk ki. Maga a tápszer sűrű anyag lesz, a tápláláshoz tehát vagy meg kell nagyobbítani a cumin található nyílást, hogy a kölyök könnyen hozzáférhessen a táplálékhoz, vagy gyomorszondával kell etetnünk.

A kész tápszer 1 köbcentimétere körülbelül 1 gramm súlyú, és 11 kalóriát tartalmaz.

Az alábbi táblázatból könnyen kiolvasható a kölyök testsúlyától függő napi induló tápszerszükséglet. (FIGYELEM! Mivel a kölyköket eleinte legalább 3-4 óránként folyamatosan etetni kell, ezért az egy-egy etetéssel bevitt tápszer kiszámításánál az etetések gyakoriságának függvényében a napi ajánlott tápszermennyiség egynyolcadát-egyhatodát kell csupán felhasználni! Napi rendszerességgel mérlegeljünk és adminisztráljunk minden kölyköt, így pontosan nyomon követhető azok fejlődése. A fejlődés üteme és mértéke nagymértékben fajta- illetve egyedfüggő, Fila esetében az első hetekben nagyjából napi 5-10%-os testsúlynövekedés várható el.)

Székletürítés

Az anyák úgy ingerlik székletürítésre kölykeiket, hogy azok végbélnyílásának környékét orrukkal bökdösik, szaglásszák, nyalogatják. Az árva kölyök székrekedésének elkerülése érdekében ugyanezt kell mímelnünk nekünk is egy meleg vízzel megnedvesített puha rongy vagy vattapamacs segítségével. A születést követő első két hétben tehát etetés után gyengéden ingereljük a kölyök végbélnyílásának környékét.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »