Kutyák

Westie (9 éves) kutyusunk pár hete fekvés és ülés után sántikálva jár jobb hátsó lábára.

kategória Kutyák
Kérdező Szkiny

Kérdés

Kedves Dr. úr/nő !

Westie (9 éves) kutyusunk pár hete fekvés és ülés után sántikálva jár jobb hátsó lábára. Masszírozás után jobb és utána lerakja, úgy tűnik elzsibbad neki. Semmi más baja nincs, jól eszik iszik és játszik is .

Válaszát előre is köszönjük !

Válasz

Minden gyanús mozgászavar ill. hirtelen kialakult sántaság esetén leghelyesebb állatorvoshoz fordulni. Semmiképp sem javasolt otthon található fájdalomcsillapítókat adni a kutyának. Egyrészt az ember esetén használt fájdalomcsillapítók nagy része súlyos gyomorfekélyt okozhat a kutyák esetén, másfelől bizonyos végtagsérülések esetén (pld. csonttörések, porcsérülések) kifejezetten káros lehet a fájdalomcsillapítók folyamatos használata. Ugyancsak helytelen ha a tulajdonosok a kutya tenyésztőjét felhívva próbálnak megoldást találni a problémára adott "jó tanácsokkal". A tenyésztők egy részének lehet ugyan több-kevesebb tapasztalata a saját ill. tenyésztőtársaiktól hallott történetek alapján a kutyáik sántaságát illetően, de a lelkiismeretes tenyésztő úgy is állatorvoshoz vagy specialista állatorvoshoz irányítja a sánta kutyát.


Az állatorvosi vizsgálat után eldől, hogy enyhébb sántaságok esetén "megúszhatjuk" egy injekció és/vagy gyógyszerkúrával és pihentetéssel, vagy szükség van további röntgenes kivizsgálásra, esetleg speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvoshoz irányít állatorvosunk.

A hirtelen kialakult és súlyos fokú sántaságokat minden állatorvosnak röntgenezni vagy röntgenvizsgálatra beutalni szükséges. Ha az állatorvosunk által adott gyógyszeres kezelésre a sántaság nem javul, kérjünk tőle tanácsot a továbblépéssel kapcsolatba. Ha a gyógyszeres kezelés eredménytelensége mellett többszöri kérésre sem történik teljes kivizsgálás, vagy speciálistához történő beutalás, kérhetjük más ortopédiával foglalkozó állatorvos tanácsát is.

Fontos hogy ha kutyánk sántasága nem javul, vagy romlik a kezelés ellenére mindig a kutyát kezelő állatorvosnak kell azt először jeleznünk, nem szabad rögtön másik állatorvoshoz rohannunk, mert nem ő látta előzőleg a kutyát, nincs mihez viszonyítania a vizsgálat során.

A vizsgálat során az állatorvos olyan problémát is találhat, aminek a megoldása csak műtétileg lehetséges, amit vagy ő maga vagy speciálisan ortopédiával foglalkozó állatorvos végez. A legtöbb ortopédiai műtétet rövidebb időn belül kell végrehajtani, de a legtöbb esetben egy-két nap várakozás még nem szokott visszafordíthatatlan következményekkel járni. Érdemes még tudni, hogy a legtöbb állatorvosi csont és izületsebészeti műtét relatív magasabb költségekkel jár, mivel a beültetett speciális implantátumok sokba kerülnek.

 

http://www.diszplazia.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »