Macskák

Miért agresszív a macskám?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Dani

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat! Van egy 4 és fél éves kandúrom, és nagyon szeretjük egymást. Mivel egy ideje egyedül élek még nagyobb köztünk a kötődés, mivel nincs kivel osztozni a figyelmen és a szereteten! Nagyon kedves és szerető macska! Szerintem vagy a macskám hibás vagy az aki azt mondta a macska a házhoz ragaszkodik és nem a gazdihoz. Ha valameddig távol vagyok hetekig panaszkodik és nem száll ki az ölemből! Viszont van egy baja, ami egyre súlyosabbá vált, amíg elviselhetetlenné nem lett, mégpedig váratlan helyzetekben nem menekül el, hanem ellenem fordul! Amíg kicsi volt annyira nem vettem komolyan, mert nem tudott igazán kárt tenni bennem, de ahogy halad a korban egyre vadabb ilyen helyetekben, olyannyira, hogy ma, amikor véletlenül belebotlottam egy sötét szobában, többször támadta meg és harapdálta a lábam a szokásos támadó mozdulataival, amíg a végén fel nem ugrott rám, és úgy harapdálta a lábam, hogy szinte letépte róla a húst, 4 helyen vérzett erősen, alig tudtam elállítani!

Most bicegve járok a fájdalomtól. Szerencsére hamar hagyta abba és elmenekült, utána órákon keresztül morgott és fújt minden mozgásomra! Mivel nagyon szeretjük egymást, az eset után folyamatosan próbált kijönni barátkozni, és fel is jött az ölembe de még mindig figyelmesen jár és minden hirtelen mozdulatra bemenekül az ágy alá ahol támadó állásban kinéz és morog meg fúj! Mindketten meg vagyunk rémülve és félünk egymástól! Mivel lakásban van nincs hová küldenem, vagy kizárnom, és nem is bírnám lelkileg ha zárva tudnám, ő meg folyton sírna! Így meg félek vele élni, mivel bármikor akár az arcomra is ugorhat, vagy átharaphat egy fő eret! Az anyagi lehetőségeim nagyon korlátozottak, pszichológusra vagy ilyesmire biztosan nincs keret. Nem hinném hogy túl élne ha kitenném egy parkban. Menhelyen pénzt kérnek érte... Megszakad a szívem, férfi létemre szinte sírok a gondolattól, hogy el kell válnunk valamilyen formában egymástól miközben 4 éven keresztül a legjobb barátom és társam volt! És még mindig az, most is itt van folyton hívogat és próbál barátkozni! Ön szerint mit tegyek?... Tisztelettel Florea Daniel!

Válasz

Ha valóban az emberhez ragaszkodna, akkor nem jelezne az embertársa irányába agressziót és nem támadná ! Az elkényeztetés és a rosszul értelmezett "állatszeretet" vezetett idáig, hogy a macska (mivel természetes vadászösztönét, szellemi és fizikai igényeit nem tudja kellő mértékben kiélni) bizonyos helyzetekben ezt a viselkedést mutatja. A dolog meglehetősen összetett és ezen a fórumon terjedelmi korlátok miatt nem áll módomban részletezni, - talán egy jó macskatartással kapcsolatos könyvet kölcsönöszni vagy megvásárolni még megérne a dolog.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »