Macskák

Hogyan kezeljem a cica epilepsziás rohamait?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Baffi3

Kérdés

Négy éves cicám epilepsziájával kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Február 28-án sajnálatos módon szobaátrendezés folytán balesetet szenvedett a cica, mert nem vettük észre, hogy az ágy alatt futkos és letettük az ágyat, amelynek faroslemez alja volt. Ez mindössze egy másodperc volt, hamar észleltük, hogy az ágy alatt van, gyorsan felemeltük, ő kiszaladt. Utána órákig nem semmi baja, így gondoltam, hogy csak megijedt. Éjjel három órakor álmában epilepsziás rohamot kapott. A roham körülbelül egy percig tartott, teljes eszméletvesztéssel járt, az oldalán feküdt a cica és jártak a lábai, a szája nyáladzott. Nagyon megijedtem, nem tudtam, hogy mi a baja. Roham végeztével felpattant, kicsit meg volt ijedve, de ezen kívül mást nem láttam rajta. Órákig nagyon aktív volt, majd utána két napig inkább a pihenést válaszotta. Másnap rögtön orvoshoz vittem, aki egy vérrögre, vagy bevérzésre gyanakodott.

Azt mondta, hogy vélhetően egy roham volt, több nem lesz, de ha igen, akkor rögtön gyógyszerre kell állítani. A macsek kezdte összeszedni magát, az elején még kicsit riadt volt, mindent szagolt, főleg a szönyegeket, majd teljesen éppnek tűnt. Március 26-án ugyszintén megismétlődött az éjszakai órákban a roham. Ez a roham úgyanúgy nézett ki, mint a korábbi, talán valamivel rövidebb volt, nem volt egy perces sem. Utána több orvost is felkerestem telefonon, az egyik azt mondta, hogy rögtön epilepszia gyógyszer élete végéig, a másik pedig azt, hogy meg kell keresni az okát az epilepsziának és azt kell meggyógyítani. Én inkább a második eset felé hajlottam. Azóta két hetente injekciózásra járunk, B1 vitamint és Vetri Dmgh-t adok neki otthon. Az orvos szerint látszik a cicán, hogy sérült az idegrendszere, de nem kritikus, nem dülöngél, nem szédeleg, legalábbis ez nem látszik rajta.

A második roham után ismét mindent szaglászott egy hétig, hirtelen kapkodta a fejét, riadtan nézett, de most már több mint három hét eltelt és ezek a tűnetek szünnek meg lassan. Ami viszont még mindig tart, bár már ritkul az az, hogy amikor megnyugszik a cica, lefekszik és bóbiskol el, akkor néha ránt a fején, illetve felváltva a lábait megrántja a görcs-ideg. Ezeket még három hét múlva is tapasztalom rajta, bár egyre ritkábban. Éjszaka sem tud úgy ellazulva aludni, mint eddig, nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e azzal, hogy a mind a két rohamot éjszaka kapta alvás közben. Kérdésem annyi lenne, hogy jól döntöttem-e, hogy nem rögtön fogtunk neki az állandó epilepsziás gyógyszeres kezelésnek, vagy nem. Továbbá az, hogy milyen szerekkel - elsősorban gyógyhatású készítményekkel- segíthetek a cicán a mielőbbi gyógyulás reményében, valamint az, hogy egy ilyen idegrendszer sérülés gyógyulása mennyi időt vehet igénybe. Nagyon félek attól, hogy ismételten jelentkezik nála a roham és gyógyszerre kell állítani, mert nagyon nehezen lehet rávenni a gyógyszer megevésére. Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Az epilepszia az egy bonyolult betegség, éppen ezért elegendő információ hiányában nem lehet látatlanban nyilatkozni sem a gyógykezelésről, sem a rohamtípusról, éppen ezért azt javaslom Önnek, hogy látogasson el a www.kutyaepilepszia.hu oldalra, ahol részletes információt talál az Önnek segítséget nyújtó állatorvosok köréről.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »