Macskák

12 éves macskám csak gubbaszt

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező eszti.1990

Kérdés

Üdv!

Van egy 12 éves ivartalanított kandúr cicám. Panelban lakunk, nem kinti macska. Korához képest nagyon aktív, játékos. Mostanában viszont előfordult vele, hogy egyik napról a másikra azt vettem észre, hogy egész nap csak fekszik, vagy gubbaszt, néz maga elé, ha elhúzom előtte a kezem, olyan, mintha nem látná, csak derengene neki, hogy hol van. Alig kel fel, annyi nyugtatott meg, hogy enni evett, de azt is csak keveset. Aztán másnap, mintha mi sem történt volna, ugyanolyan jókedvű és játékos volt, mint szokott. Pár napra rá viszont megint levert volt, feküdt, nem evett. Aztán ez mindig tart egy napig, másnap pedig megint jól van. A legutóbbi ilyen vasárnap reggeltől hétfő reggelig tartott, akkor aggasztóbb volt, mert úgy viselkedett, mint akinek szélütése van... Körbe-körbe járkált, nyávogott, aztán lefeküdt, és csak nézett maga elé, helyezkedés közben megállt, vagy eldőlt, stb. Most épp jól van, eszik-iszik rendesen, játszik, sokat mozog. Mi lehet a baja? Először frontérzékenységre gondoltam, mert jobban megfigyelve mindig akkor volt "beteg" mikor valami front volt, de nem tudom, hogy a benti állatok lehetnek-e frontérzékenyek. Köszönöm a választ előre is!

Válasz

Kedves gazdi!

Sajnos ez olyan kérdés, amire nme lehetséges látatlanban válaszolni. El kellene vinni a cicát állatorvoshoz, vizsgálatra.

Frontérzékenység ugyan elképzelhető, de nem hinném, hogy ez lenne a háttérben.
Frontérzékenységről bővebben >>

 

Az idős macskák gyakori betegségei

A teljes vakság ritka, de a látásromlás gyakori velejárója az idősödésnek, ami különösen félhomályban okoz nehézséget. A szivárványhártya (a szem színes része, ami a fekete színű pupillát övezi) gyakran márványozottá válik 15 éves kor körül. Ennek azonban nincsen egészségügyi jelentősége.

A fülekkel két gyakori probléma jelentkezhet. Halláskárosodás és teljes süketség alakul ki sok macskánál 16 éves kor felett. Ennél gyakrabban észlelünk fokozott fülzsírképződést. Ez sok idős macska sajátja és ajánlatos rendszeresen eltávolítani. Erre a célra macskának gyártott, speciális fülzsíroldó készítmények kaphatóak, amelyeket általában havonta kell alkalmazni.

Fogkőképződés minden életkorban előfordul, de idős macskákon gyakoribb. A fogakra lerakódott kő irritálja a fogínyt, elnyomja azt a foggyökértől és elősegíti a baktériumok szaporodását és bejutását a szövetek közé, ami a fogmeder megbetegedéséhez vezet. A baktériumok azonban nem csak a szájban okoznak gondot, de a bővérű ínyben könnyen bejutnak a véráramba, amivel más szervekbe is eljutnak, leggyakrabban a vesékbe. A fogkőképződés időben felismerve jól kezelhető tisztítással és a következményei is mérsékelhetőek a megbetegedett fogak eltávolításával és megfelelő antibiotikum kezeléssel.  

Fognyak elváltozások, vagyis a fogíny magasságában keletkező mély árkok gyakran a fogínnyel fedett részen kezdődnek, aztán az íny elkezd növekedni a beteg fogak körül. A macska elváltozott fogai és ínye nagyon érzékeny, ami akadályozhatja a táplálékfelvételt. Sok bonyolult eljárást dolgoztak ki ennek a kezelésére, de az egyetlen a gyakorlatban is bevált megoldás az elváltozott fogak eltávolítása. Ha ezeket az elváltozásokat betömik, akkor is tovább halad a folyamat és néhány hónap múlva végleg szükségessé válik a kezelt fogak eltávolítása.

A gerincoszlop és a végtagok izületeinek gyulladása is kialakulhat. Az ilyen macskák vonakodnak vagy képtelenek felugrani vagy, lépcsőt mászni. Viszonylag kevés lehetőség áll a rendelkezésünkre az izületgyulladás hatékony gyógykezelésére és csak egy idejekorán végzett vizsgálat után lehet eredményes a gyógykezelés.

Az idült veseelégtelenség a veseműködés sok évig tartó lassú romlásának a következménye. Vesegyulladás, bizonyos méreganyagok és veleszületett betegségek is hozzájárulhatnak a folyamathoz, de a legfontosabb tényező a macska öregedése. Az idült vesebetegségben szenvedő macskák több vizeletet termelnek, mert a szervezetük így próbál megszabadulni a vese csökkenő szűrőteljesítménye miatt a vérpályában felhalmozódó bomlástermékektől. Emiatt fokozott szomjúság és vizeletürítés lép fel. A testtömeg lassú csökkenése is gyakori lelet és a betegség előrehaladtával csökken az állat étvágya is. Az idült veseelégtelenség csak laboratóriumi tesztekkel (vizelet- és vérvizsgálattal) diagnosztizálható. Ha a betegséget időben, a veseműködés teljes összeomlása előtt diagnosztizáljuk, akkor többnyire még kezelhető. A folyamat megfelelő gyógykezeléssel lassítható, a veseműködés támogatható, aminek következtében a macska akár hosszú évekig is jobban érezheti magát, annak ellenére, hogy a károsodott vese nem állítható vissza az eredeti állapotába.

A hipertireózis a pajzsmirigy működési zavara. Ez a mirigy irányítja a szervezet anyagcseréjét. Megnagyobbodása és fokozott hormontermelése esetén felgyorsulnak az anyagcsere a folyamatok, vagyis a metabolizmus. Általában az első észlelhető tünet a testtömeg csökkenése, amit növekvő étvágy kísér. Ahogy a folyamat halad, hetek, illetve hónapok alatt nő a szomjúság és a vizeletürítés, de a tünetek között a hányás, a hasmenés, a hiperaktivitás, az agresszió és az alváshiány is előfordulhat. A betegség fennállása a vázolt tünetek, a fizikális vizsgálati lelet és a vérvizsgálatok eredménye alapján igazolható. Bár a betegség hátterében daganat áll, szerencsére ez az esetek alig 2 %-a rosszindulatú (rákos), így a hipertireózis többnyire jól kezelhető, sőt, gyógyítható megbetegedés.

A cukorbetegség (tudományos néven diabetesz mellitusz) általában annak következtében alakul ki, hogy a hasnyálmirigy képtelenné válik a megfelelő inzulintermelésre. Az inzulin az egyetlen olyan hormon, ami a vércukor mennyiségét csökkenti, mert annak bejutását segíti elő a sejtekbe. Hiányában oly mértékig nő a vércukorszint, hogy a cukor a vizeletben is megjelenik, ahova többlet vizet visz magával, miközben a szervezet sejtjei éheznek. Ennek bővizelés, fokozott szomjúság és vízfogyasztás, valamint fokozott étvágy ellenére a testtömeg csökkenése lesz a következménye. Ezek a tünetek minden cukorbeteg macskánál jelen vannak, de néha nem vesszük észre őket. Könnyebben rejtve maradnak, ha a macska kijár a lakásból, ha sok macskát tartunk együtt vagy a hosszú szőrű fajták esetében, mert nem tudjuk az étvágyat, a vízfelvételt és a vizeletürítést ellenőrizni, illetve nehezebben vesszük észre, ha a hosszú szőrű macska fogyásnak indul. Ha azt gyanítjuk, hogy ezek a tünetek fennállnak, akkor állatorvosi vizsgálatra van szükség. A vér és a vizelet cukortartalma laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. A vérvizsgálat eredménye akkor értékelhető, ha a vérvétel előtt az utolsó 6 órában nem evett a macska. A cukorbetegség, ha időben kiderül, általában kezelhető.

A magas vérnyomás idős korban meglehetősen gyakori. Többnyire másodlagosan jelentkezik, idült veseelégtelenséghez vagy hipertireózishoz társulva, de olykor – akár az embereknél - a macskáknál is kialakulhat elsődleges, vagyis minden kimutatható ok nélküli magas vérnyomás. Magas vérnyomásra kell gyanakodni, ha a macska a már említett háttér-megbetegedésekben szenved vagy ha az idős állat hirtelen és látszólag minden ok nélkül megvakul. Ez a betegség speciális vérnyomásmérővel ellenőrizhető és általában eredményesen kezelhető.  

A daganatos megbetegedések is gyakoriak az idős macskákban. Ezeknek sok formája van és olyan sok helyen támadhatnak a szervezetben, hogy szinte lehetetlen felsorolni a velük járó tüneteket. Leggyakrabban a testtömeg csökkenése, duzzanatok, vérszegénység, elesettség, étvágytalanság, hányás, hasmenés, nehézlégzés vagy köhögés lép fel, pontosabban e tünetek közül egy vagy több. A sikeres kezelés esélye is a daganat típusának és támadási helyének megfelelően változik.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »