Macskák

Idős macskám nem eszik, bújkál

kategória Macskák
Jelleg Öregedés
Kérdező florinda

Kérdés

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni! Van egy 20 éves cicám, perzsa-házimacska keverék. 1 éves korában ivartalanítva lett (nőstény), majd 15 éves korában elköltöztünk, akkor szőrét tépte, egy nyugtató injekció hatására ez elmúlt. Lakásban él, más probléma nem fordult elő vele. Kb. fél éve sokat pisil, sokat iszik, nagyon válogatós lett étkezésnél, sokat panaszkodik, ölembe jön, símogatásra nem tűnt betegnek, nagyon dorombolt. 2 hete egyre rosszabbul lát, 3 napja elvesztette az erejét. 3 napja még evett, ivott, vizelete is volt. Szombaton teljesen eldőlt, a fejét sem tudta tartani, semmit nem látott, olyan helyre próbált kúszni, ahol elbújhat, egyáltalán nem lát. Nem evett, nem ivott, vizelete sem volt. A mai napon elég sokat ivott, ölbe vételre már érződött, hogy több erő van az izmaiban, de enni ma sem hajlandó, egyszer pisilt is, persze nem a saját WC-jébe, mert nem tud menni. Sosem volt torkos, ezért kövér sem, de most nagyon lefogyott. A hasi tájékon gombócos az érintése. Nagyon szeretjük, lehetségesnek tartják-e, hogy kicsit felerősödjön segítséggel?

Válasz

Kedves gazdi,

idős már a cica, sok gondja lehet, mutassák meg állatorvosnak, sajnos látatlanban ezen nem lehet segíteni.


Milyen betegségei lehetnek az idős cicáknak?

A leggyakrabban előforduló betegségek az alábbiak:

Vesebetegségek: a vesefunkció romlását számos tényező kiválthatja, azonban a kialakuló tünetek eléggé egységesek, és gyakran nem jellegzetesek. Az étvágytalanság, testsúlyvesztés, fénytelen szőrzet, bágyadtság akár az idős kor számlájára is írható, azonban gyakran a veseelégtelenség tünete.

Daganatos betegségek: gyakorlatilag bármely szerv daganatos megbetegedése előfordulhat cicákban is. A testfelületen kialakuló duzzanatok eredetének kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis a kisméretű daganatok mielőbbi eltávolításával a probléma rendszerint megoldható. A belső szervek daganatos elváltozásainak felismerése és megoldása már nem ennyire egyszerű. A sebészi eltávolítás ebben az esetben is szóba jön, illetve már hazánkban sem elérhetetlen a kemoterápiás kezelés illetve a sugárkezelés sem.

Fertőző betegségek: mint már írtuk, a cica immunrendszerének gyengülésével egyre fogékonyabb lesz a különféle fertőző betegségekre.

Fogak betegségei: az idős cicák nagy része szenved a fogak megbetegedésétől is. Leggyakoribb probléma a fogkövesség, és az ennek következtében kialakuló fogíny és fogmeder gyulladás. A fogkövességnek akár nagyon súlyos következményei is lehetnek, azonban viszonylag könnyen megszüntethető, egy rövid bódításban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítással.

Fontos, hogy míg fiatal cicákban rendszerint egyszerre csak egy betegség jelentkezik, idősebb korban gyakori, hogy egymás mellett több idült betegség is jelen van, és együtt alakítják ki a tüneteket. Emiatt rendszerint több kiegészítő vizsgálat is szükséges a cica állapotának felmérésére, és a megfelelő kezelés kiválasztására.

A cicákra vonatkoztatva is igaz, hogy az idős kor önmagában nem betegség. Mindemellett szükséges odafigyelni a figyelmeztető jelekre, hogy az időben megkezdett gyógykezeléssel minél tovább boldog életet biztosíthassunk számára.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »