Macskák

Idős nőstény macska bepisil, a kandúr az ágyra kakil

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező kalmopirin

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Segítségüket kérném egy problémában. Miért van az, hogy a Micike nevű (16 éves, özvegy) ivartalanított cicanénike a legváratlanabb pillanatban egyszer csak az alom helyett az ágy közepére pisil ... egyébként használja az almot, szobatiszta 6 hetes kora óta, csak úgy 2-3 hetente bekövetkezik a "baleset", akkor szigor van, meg ágyról letiltás, ami fokozatosan lazul és a vége megint ugyanaz. Irtó bosszantó! Ha tudnának valami megoldást ... lehet néha inkontinencia kapja el? Vagy mi? Mert amúgy nagyon aranyosan tud aludni az ágyon, hol erre fekszik, hol arra, aztán egyszer csak ... de azt már meséltem!

Az még a történethez hozzá tartozik, hogy másfél éve elpusztult egy ivartalanított kandúrom (Sanyi), akivel Micike együtt nőtt fel. Néhány héttel Sanyi elpusztulása után az interneten találtam egy mentett cicát, akit nem tudtam nem hazahozni, úgyhogy másfél éve van egy új macsek, Csipesz (ivartalanított kandúr). Mivel állandóan játszani akart Micikével, de ezt ő nem kultiválta (fújt, morgott, ordított, de nem ütött vissza) , az öreglány testi épsége érdekében a kisebbik szobába telepítettem, saját alommal, evő-ivó eszközökkel, mert a Csipesz már 4-5 hónaposan nem engedte enni, wc-zni ... stb.

Szóval amikor nem vagyok otthon, Mici a szobaajtó védelmét élvezi. Amikor otthon vagyok, akkor - felügyelet mellett - szabad a vásár, amíg el nem durvulnak az események! A Csipesz itt van 8 hetes kora óta, nem most került ide ... ez a bepisilős probléma nem új, de nem kezdettől fogva van ... csak úgy kb. az utóbbi 5-6 hónapban, viszont a Csipesz meg van úgy, hogy a nagyszobai kanapéra kakil ... néha velem is agresszív, "játékból" harap, hátulról a lábamnak ugrik és beleharap. Egyiktől sem tudnék megválni, ezt meg kell oldani, lehetőleg mindenki (macskák és én) megelégedésére!

Várom válaszukat!

Tisztelettel: N.K. (a képen a Micike a tiszta fehér, Csipesz a fekete-fehér macsek)

Válasz

Kedves N.K.

az idős cicát meg kellene vizsgáltatni, hogy nem vesebetegség vagy egyéb szervi baj áll-e a háttérben.

Erről bővebben itt >>

Ha nem betegség, akkor a viselkedéssel lesz kapcsolatos, erről itt >>

Enyhülés elérhető:
minden jelölés/kakilás rajtakapásánál következetesen büntetik (vízzel lespriccolja, tapsol), az almok számát eggyel többre növelik mint a macskák száma, megszüntetik az elkényeztetését. Csak nagyon hosszadalmas tréning és terápia tudja végérvényesen megváltoztatni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »