Macskák

13 hetes macskámnak véletlenül felnőtt eledelt vettünk

kategória Macskák
Kérdező Noncsy19

Kérdés

A cicámnak véletlenül felnőtt macska eledelt vettünk. Kivételesen nem néztük meg, mit ír csak a kismacska képét néztük az eledel címkéjén. 9 db 100g-os halas és nyulas pástétomot vettünk neki. Lesz tőle baja? A cica 13 hetes lesz csütörtökön!

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Ennyitől még biztosan nem lesz baja a cicusnak. Megeheti nyugodtan.

A macska helyes tááplálásáról általában:

Macskák helyes táplálása

Az életkornak megfelelő, egészséges és helyes táplálás nagyon fontos a cicák optimális fejlődéséhez, a jó életminőséghez, a hosszú élettartamhoz és természetesen a betegségek megelőzéséhez.

Az egészséges táplálás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legdrágább prémium minőségű tápokat kell megvennünk (ezt sokan nem engedhetik meg maguknak), azt azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy mi az, amit a macska nem fogyaszthat, és mi az, amire a szervezetének feltétlenül szüksége van.

Az alábbi táblázatban a nedves és a száraz táp együttes adagolására vonatkozó adatok szerepelnek, azonban a mennyiségek hozzávetőlegesek. Eltérő tápok és eltérő életmódok (pl. benti / kinti tartás) esetén tehát más-más mennyiségek lehetnek a javasoltak. Érdemes mindig megnézni és alapul venni az adott tápok csomagolásán feltüntetett értékeket.

Amint az a fenti adatokból is látszik, a kölykök a fejlődésük bizonyos szakaszában többet fogyasztanak, mint a felnőtt macskák, ami létfontosságú szerveik egészséges kifejlődéséhez szükséges is. Az ajánlottnál kevesebb mennyiség etetése komoly visszamaradásokat, és akár egész életére kiható egészségkárosodásokat okozhat.

A kölyköknek (10-12 hónapos korig) célszerű junior eledeleket adni, mivel ezek összetétele egészen más, mint a felnőtt tápoké. Míg az előbbiek tartalmazzák a számukra szükséges mennyiségben mindazokat a vitaminokat, ásványi-anyagokat és nyomelemeket, melyek a fejlődésükhöz kellenek, addig az utóbbiak nem fedezik az energiaszükségletet, melyre gyorsan fejlődő szervezetüknek szüksége van.

A száraztáp rágcsálása jótékonyan befolyásolja a fogazat és a szájüreg egészségesen tartását (pl. fogkő képződés megelőzése), fontos azonban mellette a bőséges folyadék bevitel, mivel e nélkül veseproblémák kialakulásához vezethet.

Fontosak a tisztálkodás során gyomorba kerülő szőrzet emésztéséhez, eltávozásához szükséges étrend-kiegészítők. Kaphatók szőrlabda képződést megelőző vitaminok és paszták. Érdemes ezeket a termékeken feltüntetett mennyiségben adagolnunk, illetve lakásban tartott cicák esetén ide sorolható a cicafű is. (Szoba-cicánknak biztosítsunk friss cicafűvet. Állateledel boltokban készen vagy félkészen kapható, illetve búzát ültetve házilag is elkészíthető.)
Ha az emésztőrendszerben szőrlabda alakul ki, állatorvosi segítséget kell kérni. Mind a cica mind pedig a gazdi számára kényelmesebb megelőzni a bajt, mint a már kialakult problémával megküzdeni.

Alkalmanként adhatunk cicánknak egy kis kefírt, joghurtot, tejfölt, illetve megkínálhatjuk némi pároltzöldséggel, de ez utóbbi esetén kerüljük a puffasztóakat.

Mindig álljon cicánk rendelkezésére bőséges mennyiségű, tiszta ivóvíz!

Érdemes odafigyelni, hogy a leadott víz és étel
-         ne legyen hideg (meghűlést okozhat),
-         ne legyen túl meleg (szájüregi problémát okozhat, illetve meghánytathatja az állatot).

A cica tálkáit minden nap tisztítsuk meg és ne közvetlenül a cica toalettje mellé helyezzük el őket.

És amit NE adjunk a cicáknak:

- fűszeres, sós ételeket (pl. emberi fogyasztásra szánt felvágottakat, húskonzerveket),
- tehéntejet, mivel a legtöbb cica (különösen a kölyökmacskák) nem tudja feldolgozni a tejcukrot és így a tej hasmenéshez és a bélflóra felborulásához vezet,
- édességet, mivel a cukor tönkreteszi a fogakat, a magas szénhidrát tartalom pedig elhízáshoz vezet (melyek további egészségügyi problémákat okozhatnak).

SOHA NE adjunk cicáknak
nyers húsokat - számos komoly fertőzést vihetnek be a szervezetbe,
tojásfehérjét - nem képesek megemészteni,
csontot és halszálkát - megakadhatnak a belekben, vagy kiszúrhatják azt,
gombát - sokkot, vagy akár halálos toxikózist is okozhat,
kelt-tészta félét – akár olyan mértékű puffadást is okozhat, mely megrepeszti a gyomrot.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »