Macskák

Macskám szőrtüsző atkás? Hol kaphatta, ha szobacica?

kategória Macskák
Kérdező kokifafi

Kérdés

Van egy ivartalanitott nőstény perzsacicám. Szobacica 10 hónapos. Kb. egy hete vettem észre hogy a nyakán körömnyi helyen kihullott a szőre és néhol a bőrén valami olyan van mintha "korpás" lenne. Állatorvos szerint szőrtetü amin meglepődtem mert soha nem találkozik más állatttal. Injekciót kapot 2 napon át (nem tudom mit) azóta van még egy foltos szőrhullás és csomósan hullik a szőre. Naponta fésülöm nem filcesedik. Ápolt. Ennek ellenére a lakásban találok szőrcsomókat. Januárban kapott bolha ellen spot on csepegtetőt és a minap egy bolhát is találtam benne. De most ez a szőrhullás jobban aggaszt. Vitaminhiány lenne vagy természetes? Honnan kaphatott szőrtetüt és bolhát. Nem tudom megfejteni kérem segitsen.

Köszönöm

Válasz

A szőrhullás (nem betegség, hanem tünet) hátterében többféle ok is lehet. Meg kéne próbálni kideríteni (vizsgálatokkal), hogy mi ez az ok (a szőrtetű megállípítása hogyan történt? - volt labor és bőrkaparék is?) .

A foltokban történő szőrhullás hátterében pl. akár bőrgyulladás vagy gombás megbetegedés is lehet. Mindenképpen ajánlott ilyenkor egy bőrkaparék- és szőr vizsgálat, de vérvizsgálatra is szükség lehet. Ez azért fontos, mert e nélkül csak találomra lehet megpróbálni kezelni, ami nem hiszem, hogy jó lenne. Ezért a vizsgálatért még akár messzebbre is érdmes elutazni vele, ha a lakóhelyük környékén nincs bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvos.

Tévhit, hogy a szobacica nem lehet bolhás. Mi is bevihetjük a cipőnkön a parazitákat.

Bővebben a témáról >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »