Macskák

Macska etetése

kategória Macskák
Kérdező Emike14

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Azt szeretném megkérdezni,hogy egy 2 és fél hónapos kiscicának mi a megfelelő étrend? Száraz táp vagy nedves eledel? Jelenleg whiskas-os, friskies-es száraz tápot és párizsit, sonkát néha sajtot, tejfölt whiskas-os alutasakos eledelt és konzervet is kap de prémium minőségű tápra sajnos nem igazán van lehetőség, mert vidéken élünk és itt csak egy kis állatkereskedés van.

Válasz

Kedves Gazdi,

2-3 hónapos kortól (ekkor célszerű az anyától elválasztani és az alomból elhozni) elég napi 2-3x etetni őket, később naponta 2x
- macskáknak is elérhetőek prémium minőségű tápok (Royal canin, Hill1s, IAMS - ha járnak városban érdemes azért ezt beszerezni), ezek mellé nem szükséges ásványi anyag kiegészítés és életkorhoz, ivarhoz, esetleges betegséghez igazodva ki tudjuk választani a macskánknak legmegfelelőbbet
- kiscicáknak tejet nem ajánlott adni, mert a laktózt gyakran nem tudják megemészteni és sokszor hasmenésük lesz tőle! Vannak kifejezetten macskáknak kifejlesztett macskatejek, érdemes ezekből választani.
- Nyers húst (különösen sertést!!!-Aujeszky vírusos betegséget hordozhatja!) lehetőleg ne adjunk az állatnak. Nagyobb mennyiségű nyers máj etetését is kerülni kell! A nyers májra a cicák könnyen rászoknak és a későbbiekben akár kizárólagosan csak azt kérhetik eleségként. Már a HETI 120-150 grammnál nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása komoly A-vitamin túőladagolási problémákhoz vezethet! Ennek tünetei között szerepel a lesoványodás, borzolt szőrzet (mivel az állatnak fájdalmas a nyak mozgatása), az ilyen beteg macska kerüli a mozgást, súlyosabb esetkben a mellső végtagok bénulása is felléphet ill. jellegzetes, kenguruszerű testtartást vehet fel. Ha a csontvázrendszerben csontfelrakódások keletkeznek a betegség következményeként, az már sajnos nem gyógyítható. Tehát kerülni kell a nyers máj kizárólagos etetését, mert visszafordíthatatlan következményekkel járhat! Az egyéb belsőségektől (vese, szív, zúza, stb.) pedig hasmenésük lehet.
- kerülnünk kell a nyers hagyma etetését, mert akár már egy kis szelet is a benne lévő illóolajok miatt véralvadási zavarokat okozhat. Cicánk ilyenkor bágyadt lesz, véreset vizelhet, hányhat és hasmenése lehet. Így ha mégis azon kapnánk a macskánkat, hogy lenyelt egy kis szeletet, azonnal forduljunk vele állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »