Macskák

Macskánk habosat hányt

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező buki1298

Kérdés

A kis cicámnak ma habzott a szája és hányt is. Nem tudom mi a baja nem eszik de a szeme egészségesnek tűnik mi lehet a baja reggel semmi baja nem volt. Evett is azt hányta ki lehet hogy megmérgezték de az orvos azt mondta nem foglalkozik vele mert nincs baja. Kérem gyorsan válaszoljon hogy ha nagy a baj el tudjam vinni állatkórházba.

Válasz

Kedves Gazdi!


A hányás, levertség sokféle betegség tünete lehet. A hányadék színe, amennyiben nem tartalmaz alakos elemeket (pl. takarmányt), vagy vért, rendszerint sárgás színű. Ez a szín a gyomorsav (sósavas pepszin) normális színe. A zöldes árnyalat gyakran az emésztési rendellenességben szenvedő macska "legeléséből" (fű, gyomok rágcsálása) adódik. Gyakran említik, hogy a hányadék habos. Nos, ez sem valami különleges jel, csupán arról van szó, hogy az öklendezés során a váladék felhabosodik. Hasnyálmirigy gyulladás esetén is lehetnek ilyen tünetek, de ez a betegség - szerencsére - viszonylag ritka. Egyéb emésztőszervi megbetegedésektől a legegyszerűbben vérvizsgálattal lehet elkülöníteni.


Míg az emésztőszervi megbetegedések (mint pl. gyomor- bélgyulladás) viszonylag rövid idő alatt gyógyulhatnak, a hasnyálmirigy gyulladás hosszadalmas, "macerás" betegség, nemegyszer végzetes kimenetelű is lehet minden beavatkozás ellenére.


Nemegyszer intenzív (kórházi) kezelést igényel, mert a "nulldiétás" állatot mesterségesen kell táplálni (infúziókkal). Gyakori eset, hogy azonosnak látszó tünetek mellett egyszer gyorsan, máskor lassabban, vagy egyáltalán nem gyógyul az állat. Ennek az az oka, hogy azonos tünetek hátterében is sokféle betegség lehet.


Hogy miről is van szó, ennek kiderítése az állatorvos feladata. Az ismétlődő hányás az állat kiszáradásához vezethet, ezért igen fontos a folyamatos, rendszeres állatorvosi vizsgálat és kezelés (gyakran szükség van - egyéb gyógyszerek mellett - infúziókra is). Ezért ha nem javul az állat állapota, vigyék  állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »