Macskák

Macskám válogat, finnyás és még hízik is...

kategória Macskák
Kérdező GazRic

Kérdés

Tiszteletem,

Van egy 2 éves házi macskánk. Nagyon nagyon válogatós, nőstény ivartalanított és lakásban tartott. Kölyök kora óta száraz tápon él, itt is kizárólag Friskiest eszi meg. Próbálkoztunk mindennel, hús főzés, konzerv, házi koszt ... de semmi. Megszagolja és be akarja temetni , vagy ott hagyja.. Közelmúltban ACANA tápot vettem neki, de 2 hét harc után még bekeverve se eszi meg. Inkább nem eszik. Kis tálban mindig van neki ültetve búza azt naponta lerágja. Mit lehetne tennem hogy jobb táplálkozást alakítsunk ki? Sajnos kezd elhízni is.

Milyen prémium táp javasolt még próbára.

Köszönöm!

Válasz

Kedves Olvasónk!

Az ember mellett élő macskák többsége általában finnyás és válogatós. Többségük nem hajlandó enni, ha az étel nem elég friss, ha túl meleg, túl hideg...

Részletek, tovább >>

Valóban válogatós a macskánk?
Egyes esetekben cicánk nem azért válogatós, mert nem tetszik, amit kap, hanem azért, ahogyan kapja.

A macskák általában azt szeretik, ha evés közben békén hagyják őket, ilyenkor nem kívánják a társaságot. Ezért étkezések alkalmával teremtsünk macskánknak lehetőséget az elvonulásra, és csak akkor etessünk, ha a család már túl van az étkezésen. Arra is figyeljünk, hogy lehetőleg ne ott adjunk neki enni, ahol a család étkezik.
Gondoskodjunk róla, hogy az etetőtálja tiszta legyen. Sok macska nem eszik a tálból, ha régebbi étkek maradéka díszeleg rajta. Mi örülnénk az ilyen tányérnak? Tegyük szokássá, hogy étkezés után rögtön elmossuk a tálat és a vizes edényt, ugyanis az otthagyott maradék és a baktériumtenyészetek a macskának éppúgy nem tesznek jót, mint az embernek.
Ha a cicánk egyébként szereti a száraztápot, de hirtelen válogatóssá lesz, lehet, hogy tápot kellene váltanunk. A helytelenül tárolt száraztáp könnyen magába szívja a környezetében lévő nedvességet, és hamar pállott lesz, különösen melegebb időben.
Ha a konzerveledellel van a gond, lehet, hogy az a baj, hogy a hűtőből frissen kivéve, hidegen tálaltuk. A hűtött nedves eledelnek nem érződik kellően az illata, a cicák pedig nem szeretnek olyan ételből enni, aminek nem érzik a szagát. A nedvestápot vonzóbbá tehetjük, ha szobahőmérsékletűre melegítjük, az így felszabadult illatanyagok pedig meghozzák a macska az étvágyát.
Ha kedvencünk sokat időzik a szabadban, bizony megannyi alkalma nyílik spontán étkezésekre. Az is lehet, hogy egyszerűen nem éhes!
Az emberhez hasonlóan a cicák is érzékenyek az időjárás-változásokra. Forró nyári napokon kisebb az étvágyuk, nekik viszont nincs lehetőségük lecserélni ebédjüket egy könnyű salátára.
Az emberrel ellentétben a macskák nem hajlamosak lelki eredetű étkezési zavarokra, ha igazán éhesek, végül mégis esznek. Ha cicánk „kitakarította” a tányérját, dicsérjük meg nagyon, és örüljünk látványosan.

Ha a finnyásság nem szűnik

Ha nem akar szűnni a finnyásság, próbálkozzunk másik, jó minőségű macskaeledellel (Hills, Royal Canin), de fajtáján ne változtassunk; ha ezelőtt szárazat adtunk, akkor legyen az új is száraz, ha pedig nedveset, akkor legyen a váltás is az. Az eltűnt étvágy megtalálásában néha pusztán az is segít, ha más recept szerint készült tápot adunk kedvencünknek. Ha minden felsorolt lehetőséget kizártunk, nem árt ellenőrizzük a cica fogait is. A háttérben meghúzódó fogászati probléma, vagy ínytályog nehézzé, fájdalmassá teheti az evést. Ha cicánk ínye vörös és duzzadt, vagy rossz a lehelete, kérjünk fogászati vizsgálatot az állatorvostól.

Ha 24 órán át vagy tovább nem eszik a cicánk

Ha a macska egy egész napon át vagy tovább nem eszik, kérjük ki az állatorvos tanácsát, ez ugyanis utalhat kialakulóban lévő allergiára, vagy más, súlyosabb gond jele is lehet. Természetesen az is előfordulhat, hogy csak finnyásságról van szó továbbra is, de jobb biztosra menni és alaposan utánajárni a dolognak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »