Madarak

Mekkora egy megfelelő méretű odú egy hullámos papagájnak?

kategória Madarak
Jelleg Szaporodás
Kérdező Spelleryne

Kérdés

Van két hullámos papagájom. Egy lutínó nőstény és egy fehér-kék hím. Szeretik egymást, fiókákat is szeretnék. Mikor lenne a legérdemesebb odút betenni nekik? Mekkora egy megfelelő méretű odú egy hullámos papagájnak? És hány fiókával számoljak maximum?

Válasz

Kedves Kérdező !

Leveléből sajnos nem derül ki, hogy a madárkái mennyi idősek. Ugyanis ez volna döntő a fészkelés engedélyezéséhez: egyéves kor alatt semmiképp sem ajánlott, mert a tojócskának esetleg nincs még elég ereje megtojni a tojásait, és ha elakad benne, abba bele is pusztulhat. A biztonság kedvéért inkább még az egy évre is rá kéne tenni egy-két hónapot… Az, hogy a madárka ivarérett, nem jelenti feltétlenül, hogy már a tojásrakásra, fiókanevelésre is alkalmas.

Másfelől túl sokáig halogatni sem jó a dolgot: másfél-kétéves korukig mindenképpen túl kéne esni az első fészkelésen, mert később meg már esetleg épp az okoz gondot, hogy idősek az első próbálkozáshoz. A hímnél ez majdnem mindegy (legalábbis a saját egészsége szempontjából): ha baj lesz, az a tojónál fog jelentkezni. Ha tehát a tojócskája elmúlt egyéves, újévre vagy Valentin-napra megajándékozhatja a párocskát egy csinos kis odúval. (Előbb úgyis rendezkedés, takarítás, készülődés lesz hetekig – majd csak utána jönnek a tojások.)

Az odú beszerzése sajnos egyáltalán nem egyszerű feladat. Elvileg 18x18 cm-es alapú, 20-25 cm magas fadoboz (furnér) felelne meg a madárkáknak, amelyen 4-5 cm-es átmérőjű bemeneti nyílás van, alatta 1-2 cm-rel pedig akkora lyuk, amibe bele lehet szorítani egy kábé ujjnyi vastag faágat, ülőkének. Már most megmondom, hogy ilyet sehol nem fog találni az állatos boltokban.

Ne higgyen semmilyen feliratnak vagy boltosnak: a hullámosok számára árult odúcskák borzasztóan kicsik, nagyon sok közülük teljesen alkalmatlan. Szerencsére viszont többféle van forgalomban, így érdemes sok helyen keresni, mert van rá remény, hogy a hatodik vagy tizedik üzletben talál majd olyat, ami legalább KÖZELÍTŐLEG megfelel a méretbeli előírásoknak. (Az OBI általában viszonylag elfogadható odúkat árul – ha éppen van nekik.) Mivel a nimfák odújából ugyanúgy kispórolják az anyagot, mint a hullámosokéból, érdemes megnézegetni a nimfa odúkat is. Nagyon könnyen meglehet, hogy azok között hamarabb talál alkalmas méretet.

A méret még nem minden: ellenőrizze, hogy az odúcska belső, összetartó léceiből nem állnak-e ki a szögek hegyes végei. Húzza végig az ujját minden lécnek mindkét szabad oldalán – és ha megszúrta valami, képzelje el, mit szól majd ehhez a csöpp kis madárfióka, a gyönge bőrével! (A pincurkák ugyanis imádnak a sarkokban a falhoz bújni.) Arra is ügyeljen, hogy LEGYEN lyuk az ülőbot számára a bemeneti nyílás alatt – mert én láttam már olyan odút, amiről ezt lespórolták. A pici kis rudat (ha egyáltalán adnak hozzá), azonnal felejtse el: otthon első dolga legyen valamilyen gyümölcs vagy fűzfa ágból olyan hosszú ülőkét vágni, hogy az odú belsejébe is legalább tíz centis darab jusson, kívül pedig feküdjön rá szépen a kalitka legközelebbi botjára. (Ehhez a külső bothoz természetesen rögzíteni kell, hogy stabilan álljon.) Az ülőke úgy tíz centire legyen az odú fenekétől: erre is nagyon figyeljen az üzletben!

Az általam eddig látott valamennyi odúnak életveszélyes a felfüggesztése: eszébe ne jusson úgy föltenni a kalitkára a leendő madárbölcsődét, hogy azok a házilag meghajlított, kézzel kivehető (!!!), ócska kis szögek tartják, amivel a boltban megvette! Ha vannak ezermester hajlamai (valakinek a családban), bizonyára talál jobb megoldást – ha nincsenek, keressen meg kommenttel a blogban, és szívesen adok tanácsokat. (Csak rá kell kattintania a blogom nevére, a nevem mellett, és máris megtalált.)

Hogy hány fiókára számíthat? Én nem így tenném fel a kérdést. Hat-nyolc TOJÁSRA számíthat: hogy ezekből mennyi lesz fias és mennyi meddő, az majd elválik. Mindenesetre azt javasolnám, hogy a negyedik kikelt fióka után a többi tojást vegye el a madárkáktól. Bőven elég a szülőknek négy gyerkőcöt fölnevelni – pláne első nekifutásra! Ne ELŐRE vegye ki a tojásokat (hisz nem tudhatja, melyikből lesz fióka és melyikből nem), hanem csak akkor, amikor négy fiacska már szerencsésen kibújt és él.

Fészkelés előtt (és később is, a fiókanevelés során) a szülőket ajánlatos naponta kényeztetni tojásos lágy eleséggel : amikor már fiókákat etetnek, akkor naponta többször is. A tojást mindig frissen kell főzni, és legalább harminc percig forralni. Már a készülődés idején is legyen előttük többféle meszes csőrkoptató és szépia – de csakis natúr (vagy kagylós), még véletlenül sem színezett vagy ízesített ! Fészkelés idején a tojócskának sok vízre van szüksége: nagyon figyeljen arra, hogy eleget igyon!

Készüljön fel rá, hogy a fészkelés, kotlás, fiókanevelés idején nemigen lesz módja kalitkát takarítani: ilyenkor a nyugalom mindennél fontosabb. Mielőtt fölteszi az odút, alaposan takarítsa ki, zuhanyozza le a ketrecet – és törődjön bele, hogy legközelebb esetleg csak hónapok múlva lesz rá módja. Épp ezért a berendezést úgy kell átalakítani, hogy a napi takarítást a lehető legkevesebb mozgatással, legkevesebb benyúlkálással tudja majd elvégezni. Koszban nem élhetnek a madárkák, de zavarni csak nagyon ritkán és óvatosan szabad őket a fészkeléskor.

A tojáskáknak elvileg kétnaponta kell érkezniük, de azért a madarának higgyen, ne a szakirodalomnak: előfordul, hogy a tojócska egy-egy napot pihen két tojás között, és a következő nem a második, hanem a harmadik napra érkezik meg. Amíg a madáron nem lát riasztó tüneteket, nem kell megijednie emiatt. Ha viszont azt észleli, hogy a madara erőlködik, láthatóan szenved, gubbaszt, mert nem tudja megtojni a következő gyerkőcét, úgy azonnal rohanjon vele MADÁRSPECIALISTA (egzotikus állatok szakorvosa) állatorvoshoz, mert a tojás-elakadásba belepusztul a madár, az élete órákon múlhat. Addig semmiképp ne engedje fészkelni őket, míg nem keresett nekik madárspecialista állatorvost! (Beszéljen is vele, vagy írjon neki, mert a neten található információk nem mindig megbízhatóak. Előfordulhat, hogy az Ön által kiszemelt orvos már máshol vagy máskor rendel.)

A fészkelés, fiókanevelés hatalmas élmény, de rengeteg munka és hatalmas felelősség is: csak akkor vágjon bele, ha biztosan vállalni tudja. Nálunk 2008. márciusában születtek az első fiókák: ha gondolja, beleolvashat itt-ott a madárkáim blogjának archívumába, hogy megtudja, nagyjából mire számíthat.

Mindenesetre sok szerencsét és minden jót kívánok a madárkáinak, leendő szárnyas unokáinak és Önnek is: Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »