Madarak

Hullámos papagájaim párosodnak, költenek, de nincs siker.

kategória Madarak
Jelleg Szaporodás
Kérdező Viki 36

Kérdés

Kedves Rácz Sándor!

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mitől lehet az, hogy a hullámos papagájaim először költenek, de a tojó csak két tojást rakott és azon ült meg azt tudom, hogy 2-3 naponta tojik újabb tojást, de az én tojóm már 1 hete nem tojik többet, amúgy rendesen kotlik rajta.

De folyamatosan minden nap látom, hogy párosodnak, és volt olyan is amikor egy éjszakán keresztül a hím is mellette volt a fészekbe sőt nappal is elég sok időt töltött a tojó mellett.

Mi lehet az oka, hogy úgy néz ki több tojás nem is lesz mivel, hogy már 1 hete ül és nincs zavarva a tojó csak akkor,  amikor adom nekik a kaját, sőt már akkor sem ugrik ki a fészekből. Válaszát köszönöm Viki.

Válasz

A "probléma" elsődleges oka ott keresendő, hogy a tojónak ez az első költése. Ha a tojás már csak harmad napra jelenne meg, elsősorban visszatartási zavarra utalna. Mint, ahogy az sem kizárt, hogy az Ön madara sem tudta megtojni a további tojásokat. Könnyen ellenőrizhető a madár megfogása után, a hasüreg megtapogatása útján. Az esetlegesen visszamaradt tojás úgy dudorodik ki, mint egy daganat.

Persze, ha nem látszik kloáka előreesés, puffadt hastájék, a tojó egészséges benyomást kelt, akkor felesleges megfogással nem kell stresszelni. Ha folyamatosan üli a tojásokat, úgy ennek az eredménye 18 nap után nyilvánvalóvá válik. Amennyiben rendszeresen lejár a fészekről, párosodik párjával, az előrevetítheti, hogy nem lesz sikeres a költés. Általában a hullámospapagáj párok megbízhatóbban költenek, ha látnak más hullámos párokat is. Ennek az ingernek a szükségessége a régóta domesztikálódott papagájfaj egyedeinél, még a vadonélő ősök kolóniás költési szokásaira vezethető vissza.

De, természetesen nagy esélye van annak is, hogy a harmonizáló pár a kezdeti nehézségeket követően rutinos tenyészpárrá váljon. Ha már elült a tojó, érdemes megszüntetni a magas fehérjetartalmú, un. lágyeleség etetését és csak a várható kelés előtt pár nappal adni újra.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »