Madarak

Hullámos papagáj szelídítés

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező bencebence1220

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr/Nő!

Szeretném megkérdezni, hogy a 1,5 hete vett hullámos papagájomat, hogyan csalogassam ki a ketrecből. Már vagy 3. napja nyitva van neki (felügyelet mellett) és nem jön ki. Próbáltam szelídíteni ketrecen kívül és belül is fürtös kölessel, de oda se jön. Esetleg a ki csalogatás úgy jó lenne ha az eledelét ki tenném vagy a madarat kilehet venni?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Olvasónk

szelídítés:

A hullámos papagáj természeténél fogva társaságkedvelő. Fajtársaitól elzárva, mi fogjuk azokat pótolni, és hozzánk fog kötődni. A szelídíthetőségben természetesen van egyedi különbség. Az egyiknek a kapcsolatteremtés kezdetén elég, ha bedugjuk az ujjunkat a kalitkába, a mellkas elé, máris ráül. A másikkal hosszabb ideig jutunk el idáig. A lényeg az, hogy türelmesek legyünk és ne várjunk ettől a kis madártól többet, mint amire képes. Türelmünk következetességgel párosuljon. Ha a madár már magától az ujjunkra ül, kezdhetjük a beszédre való tanítását.
A sikeres beszédretanításnak csak az egyik feltétele, hogy tehetséges legyen a tanítvány. Legalább ennyire fontos, hogy a türelem és kitartás belőlünk se hiányozzon. Nemegyszer hallottam már a "pedig és megtettem mindent, mégsem tanult meg a Pityu beszélni, biztos becsapott a tenyésztő" szöveget. Rákérdezés után kiderült, hogy az a "minden" elég kevés volt. Bömbölő TV, a család ezernyi zsivaja mellett bajos egy madarat tanítani. Pláne úgy, hogy a madár bent ül a kalitkában, előtte a gazdi, aki sorban gügyögi a mondatait. Már amikor el nem felejti, mert akár napok is kimaradhatnak.

 

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/papagajok-ropkodnek/11662/

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/hegyi-papagaj-szeliditese/12776/

 

Cikkek:

Papagájok: gondozási egyszeregy
Hullámos papagáj

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »