Madarak

Miért nem énekel kanárink? Beteg?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Birka22

Kérdés

Kedves Doktor!

Hím kanárink most két éves. Kb. fél évig volt mellette egy tojó, akit aztán el kellett ajándékoznunk, mert rengeteg tojást tojt, és sajnos kicsi a lakásunk a sok kismadár felneveléséhez. Az első fészekaljból kikelt egy madárka, akiről azt hittük hím, ezért megtartottuk. Az idősebb madár a költési időszak után levedlett, de eléggé elhúzódó volt a vedlés, és azóta nem énekel.

Nyár végén már azt hittük visszajött a hangja, mert egy pár napig hallottuk, hogy fütyül, de azóta szinte teljesen néma. Egészségesnek tűnik, szépek a tollai, rendesen eszik, viszont néha fura kotlósra emlékeztető hangot ad. Nemrég kiderült, hogy a szépen fütyülgető csemete sajnos tojó (bár azt mondják a tojók általában nem fütyülnek, ez őt nem zavarta az éneklésben :-) ).

Az lenne a kérdésem, hogy vajon betegség miatt nem énekel a madarunk, vagy lehetséges, hogyha egyedül marad (mert a lányát sajnos el kell ajándékoznunk), akkor visszatér a hangja? Esetleg tudna javasolni egy kanárikhoz értő állatorvost, akihez elvihetnénk, hogy nézze meg?

Köszönettel: L.G.

Válasz

A kanári hímek éneke elsősorban a tojók hívogatására szolgál. Ha egyedül marad, szinte biztosan "visszatér" a hangja. Persze "benne van a pakliban", a betegség is, de ennek valószínűsége csekély, ha étvágya jó, tollazata épp és hasmenése sincs.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »