Madarak

Kis hullámos papagájom 3 hete beteg. Kezdetben csak a széklete változott meg.

kategória Madarak
Kérdező Kriszti21

Kérdés

Kis hullámos papagájom 3 hete beteg. Kezdetben csak a széklete változott meg. Elszíneződött barnás színűre, emészthetetlen ételmaradékok vannak benne, az utóbbi időben pedig vizenyős, hasmenése van. Viselkedése is megváltozott, felborzolja a tollát, nyugtalan. Az étvágyával nincs gond, sőt, sokat is eszik. Vitaminozott papagájeledelt, fürtös-kölest adunk neki. Néha almát, sajtot, tyúkhúrt is kap. Elvittük állatorvoshoz, nem igazán tudott mit kezdeni vele, antibiotikum injekciót akart beadni neki, de azt nem engedtem. Jelenleg az itatójába fecskendezem az antibiotikumot, azt meg is issza. Mákkal is próbálkozom. Utána olvastam a papagájok emésztőrendszeri betegségeinek, gyógyulásokról nem sok biztatót olvastam:-( Segítségére nagyon számítok, köszönettel, Lenner Krisztina

Válasz

Kedves Krisztina!

Három hét egy kis hullámos életében nagyon hosszú idő, ha beteg: félek, hogy elkésünk a segítséggel. Nem tudom, Ön hol él, és van-e a közelben madárspecialista állatorvos (egzotikus állatok szakorvosa), de mindenképpen ilyet kellene keresnie a madárka számára.

Hogy az antibiotikum injekciót nem engedte beadni, azt nem biztos, hogy jól tette: az én Csupikámmal egyszer már csodát tett az antibiotikum, hasonló helyzetben. Orvosi kérdésekbe nem szívesen mennék bele, de saját tapasztalatomból bátran ajánlom a LACTIFERM M+C nevű készítményt: ez arra hivatott, hogy a madárka bélflóráját rendben tartsa. A másfél decis itatóba egy rizsszemnyi adagot szoktam elkeverni a porból. Ha van türelme (és fecskendője) a pontos méregetéshez, egy félliteres korsóba 0,2 millilitert szórjon a vízbe - de ez komoly türelemjáték, mivel a megfelelő értékre beállított fecskendő hegyével lehet csak fölszedegetni, apránként, a megfelelő mennyiséget, mivel a port nem szippantja be a fecskendő. Ha sikerül a betöltés, utána a vizet már rá lehet szívni, és úgy beleadni a fél literbe. De nem lesz semmi baj, ha csak úgy gondolomra, magába az itatóba teszi bele a port, ahogy fentebb írtam. Vigyázzon arra, hogy a LACTIFERM két-három óránál tovább ne legyen a madárka előtt, sőt (ha félliteres adagot készít) a maradékot se használja fel néhány óra után!

A LACTIFERM-et én heti egy-két alkalommal szoktam adni a madárkáknak, mindig reggel. Szívesen isszák, nagyon szeretik, mert a vivőanyaga szőlőcukor, valószínűleg édes egy kicsit. Mondanám, hogy amíg hasmenése van a madárkának, adjon neki LACTIFERM-et mindennap, mondjuk egy héten keresztül - de ez már megint orvosi kérdés, én pedig nem vagyok orvos. Tyúkhúrt és egyéb zöldet semmiképp se adjon a madarának, amíg hasmenése van!

Remélem, még nem késtünk el a LACTIFERM-mel, de ettől függetlenül, mindenképpen javasolnám, hogy keressen fel a madárkával MADARAS orvost. Ha Budapesten él, és hajlandó megkeresni, szívesen adok LACTIFERM-et, mert ebből a szerből a legkisebb adag is rengeteg a szükséglethez képest, a szavatossága pedig nem túl hosszú. Nekem most olyan van, ami még januárig jó.

Ha gondolja, keressen meg a bukuli@vipmail.hu E-mail címen.

Madárkájának jobbulást kívánok szeretettel: Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »