Madarak

Cinkéknek és cinegéknek lehet-e búzacsírát, búzakorpát tenni az etetőbe?

kategória Madarak
Kérdező eperarc

Kérdés

Érdeklődni szeretnék, hogy a kertben lakó kismadaraknak, cinkéknek és cinegéknek lehet-e búzacsírát, búzakorpát és nyers búzadarát tenni az etetőbe?

Válasz

Nem ez a cinke kedvence, sőt lehet, hogy meg sem eszi. A legjobb számára faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyó etetőanyag gombóc, amelyet a nagyobb városokban ma már gond nélkül beszerezhető. Alternatív megoldás persze van, ha nincs cinkegolyó.

A bőrös kacsa- és libaháj, a faggyú olcsó alternatív megoldás, melyből egy ökölnyi csomó néhány száz forintos áron akár egész télen kiszolgálja a madarak igényét. Ha néhány órán keresztül szobahőmérsékleten tartjuk vagy meleg vízbe tessük, kellően képlékennyé válik ahhoz, hogy némi napraforgóba és aprómag keverékbe forgatva még vonzóbbá tegyük a madarak számára.

A cinkegolyóhoz hasonlóan ennek az eleségnek is megvan az a logisztikai hátránya, hogy nem mindenhol kapható, nem található meg minden családi otthon hűtőszekrényében.

Vaj, margarin és Camembert típusú lágy sajtot a legkisebb falusi boltban is árusítanak, ezért bárhol, bármikor pótolhatja a nem mindenhol hozzáférhető cinkegolyót. A vaj kis tégláját etető vagy odú tetejére, ablakpárkányra, erkélykorlátra úgy rögzíthetjük legegyszerűbben, ha gyertyával vagy öngyújtóval megolvasztott alját néhány másodpercig erősen a felülethez nyomjuk. A "kötés" akkor lesz igazán erős, ha a műveletet fagyos hidegben végezzük.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »