Terrárium

Elég ha a teknősnek száraztápot adok?

kategória Terrárium
Kérdező Eni

Kérdés

Üdv. A teknősöm hát nem tudom,hogy van e 1 éves,de még biztosan nincs mert márciusban még elég pirinyó volt amikor vettük,azóta sokat nőtt. Fagyasztott halat Szlovákiában nem lehet kapni.Ezért vitaminos granuláttal etetem,meg száraz grammarussal. Reggel és este kap enni. Nem tudom mennyit adjak neki, mert egy dobozzal is fel tud falni belőle. Elég így etetni, csak szárazzal és ez a vitaminos táppal? Köszönöm!

Válasz

Üdv! Vizi teknősök takarmányozása során a következőkre kell ügyelni:

1-A legjobb számukra az egyben lefagyasztott kishal (amiben minden szerv és a csontok is benne vannak) Ha ezt nem lehet kapni, akkor érdemes valahogyan (szomszéd, rokon akárki segítségével) beszerezni egy nagyobb adagot, mely kb. fagyasztva egy évig eláll, illetve addig érdemes tárolni, tovább nem, mert a tárolás során romlik a minősége.

2- Nincsen tapasztalatom az említett „vitaminos” granulátummal, viszont a szárított Gammarus rákok, akárcsak az egyéb kereskedelemben még mindig elterjedt liofilizált termékek nem alkalmasak hosszútávon teknősök takarmányozására, illetve felnevelésére. Esetleg Gammarus fajok, illetve vörös szúnyoglárva és egyéb eleségállatok fagyasztva adhatók víziteknősnek, csak ezeket általában halaknak, kis kiszerelésbe árusítják, és hosszútávon nem fogjuk győzni teknősünk étvágyát kielégíteni ezen kis adagokkal.

3- A feletetett mennyiséggel kapcsolatban érdemes azt az elvet követni, hogy a teknős addig kapjon enni, amíg jóízűen befalja az elé rakott eleséget. Egy idő után már látjuk, hogy már nem olyan falánkan eszik, mint az etetés kezdetekor, hanem csak „nyeldekli” a falatokat … nos ekkor kell abbahagyni.

4-Naponta egyszer bőven elég megetetni a kisteknőst. És a későbbiekben, amikor már nagyobbacska (nem tudom pontosan milyen fajról van szó, ezért nem írok méretet) át lehet térni a heti 3X etetésre, végül felnőtt korban pedig nagy körültekintéssel kell kezelnünk a teknős etetését. 5- Felnőtt korban az etetésnél a következőkre érdemes odafigyelni: A teknősök a természetben nem tudnak könnyedén táplálékhoz jutni, ezért egy igen aktív táplálék kutató mechanizmus van „beléjük kódolva” hogy biztosan keressék a táplálékot és minél több táplálékhoz jussanak, és ezáltal életben maradjanak a szabadban, ahol a táplálék megszerzése nehéz feladat…. Sajnos fogságban ez a táplálék kereső mechanizmus nem szűnik meg. Így felnőtt teknőseink táplálkozására nekünk kell odafigyelni, nehogy elhízzanak, mert az elhízás hüllők esetében súlyos következményekkel járhat. A teknősök gyorsan rászoknak arra, hogy az akvárium falánál, ha elég sokáig „kapálóznak” akkor előbb-utóbb enni kapnak… Ezt a betanult „táplálékszerző magatartásformát” nem szabad minden alkalommal kielégítenünk, különben teknősünk elhízik. Erre tehát majd felnőtt korban kell ügyelni, a kisteknős, most, a növekedése során bátran kaphat akár naponta enni. -Éva

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »