Terrárium

Megtermékenyülhet a teknős szárazföldön is?

kategória Terrárium
Jelleg Szaporodás
Kérdező Aniko_70699
Szakember Demeter Attila

Kérdés

Tisztelt Szakértők! A vörösfülü ékszerteknősöm(3 éves) 2 toját rakott le. Csak nem értem hogy ez hogyan következhetett be, mert az állatorvos szerint him teknősről van szó. A másik furcsaság pedig, hogy a terráriumában egyedül él. Igaz van 1 másik teknősöm is (aki az állatorvos szerint nőstény) de ő külön terráriumba van. Néha együtt napoznak a szobában, de sose keresték egymás társaságát. És egyáltalán a teknősök megtermékenyülhetnek-e a szárazföldön?A tojásrakó teknősöm sokáig hiperaktiv volt (ennek lecsillapitása kapcsán már fordultam önökhöz), most mióta lerakta a 2 tojást lenyugodott.

A továbbiakban a tojások kapcsán lenne önökhöz kérdésem.Nincs lehetőségem felnevelni utódokat, de a tojásokat se dobnám el. Milye lehetőségeim vannak?Az állatkert nem válalja, ismerősök se. Egyenlőre elástam a tojásokat 1 duncosüvegden amit szúnyoghállóval boritottam le, és naponta permetezem vizzel. Az üvedet a teraszon a napra tettem. Ha kikelnek a picik feltalálnák-e magukat a Duna vizében?Ha szabadon engedném őket lenne eséjük a túlélésre? Mit tegyek hogy a teknős ne rakjon le több tojást?


Válasz

Üdvözlöm! A tojásrakó teknős ezek szerint nőstény. A tojások terméketlenek, ha nem volt hímmel, ez biztos, de elképzelhető, hogy a másik hím és egy óvatlan pillanatban meg is történt a nász. A szárazföldön egyébként megtermékenyülhetnek. A tojások nem fognak kikelni ezzel e módszerrel. A tojásokat keltetőbe kell tenni, 32-34 C-ra és két hónap alatt kelnek ki kb. Ha esetleg sikerül kikeltetni, akkor ne engedje el kérem, mert ki vannak tiltva az országból, egy rendelet értelmében, mivel inváziós fajról van szó. Ez azt jelenti, hogy az őshonos mocsári teknősünket kiszorítja az élő helyekről, sok kárt okozott így is az ékszerteknős. Azt javaslom, hogy egyszerűen dobja ki a tojásokat, illetve a jövőben is ez lenne a legcélravezetőbb.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »