Találkozók, klubok

Orosz kutyák seregszemléje Üllőn

Üllő
2013.10.05 - 2013.10.05

Orosz kutyák seregszemléje Üllőn

 

2013. október 5-én az orosz kutyafajták egész napra elfoglalják az üllői Ogreteam kutyaiskolát!

 

arhzg

Reggel 8 órakor kezdődik a Karakán Egyesület őszi főtenyészszemléje, ahol a kaukázusitól a közép-ázsiai            juhászon át az orosz fekete terrierig vesznek részt az orosz fajta kutyák. Nem egy hagyományos szépségkiállítás lesz ez az esemény, hanem minden kutya teljesítményét, jellemét és küllemét felmérik, minősítik. A Karakán Egyesület több mint 20 éve Magyarországon az orosz kutyafajták elismert tenyésztő szervezete, így a tenyészszemlén nemzetközileg is elismert küllem- és munkabírók adnak szakvéleményt a pedigrés ebek tenyészértékéről.

Küllembíró:    dr. Hargitai Gábor

Munkabíró:    László István

A karaktertesztet Oláh Attila és Somogyvári Csaba segítségével végzik, akik 1992 óta foglalkoznak eredményesen kutyakiképzéssel.

 

img_4162

Délelőtt 10 órától negyedik alkalommal rendezik meg az orosz fekete terrieresek baráti találkozóját.

 

A fajta szerelmesei már 2008 óta rendszeresen összejönnek az ország különböző pontjain egy kis örömkutyázásra, ahol nem a kutyakiállítások csillogó világa dominál. Céljuk, hogy a változatos program keretein belül jobban megismerjék egymást, egymás kutyáit, tapasztalatot cseréljenek, és remekül érezzék magukat egy őszi piknik hangulatú eseményen. Debrecen, Piliscsaba, Miskolc után most Üllő városa és az Ogreteam kutyaiskola biztosít ehhez helyszínt. Az orosz fekete terriert egyre többen ismerik fel a hétköznapokon is, de a laikusok többsége még mindig hatalmasra nőtt schnauzernek nézi. A II. világháború után a Szovjetunióban drasztikusan lecsökkent a szolgálati kutyák száma miatt kezdődött a fajta kitenyésztése. Ilyen előzmények ismeretében talán nem is meglepő, hogy a kutyakiállításokon fekete gyémántként ragyogó kutyák nem családi ölebek, hanem univerzális munkakutyák, személy- és objektumvédelmi            feladatok ellátására alkalmasak. Oroszországban a mai napig szolgálnak a hadseregben és a rendőrség kötelékében is. Átlag feletti intelligenciája és impozáns külseje miatt azonban az eleinte katonai titokként őrzött fajta viharos gyorsasággal hódította meg a nagyközönség szívét: szépségkiállításokon is gyakran feltűnnek, és hazánkban is egyre népszerűbb, sokan tartják családi kutyaként.

 

Sipos Tamás, az Irigy Hónaljmirigy együttes egyik frontembere régóta kutyatartó, szívén viseli a gazdát            kereső, kidobott állatok sorsát, neki is befogadott kutyája van. Idén úgy döntött, hogy az orosz fekete terrier fajtamentőket támogatja, és a baráti találkozón a felelős kutyatartásra is felhívja a figyelmet. A fajtamentő egyesület 2008-ban egy kis baráti társaságból alakult, célja hogy az elveszített, vagy más okok miatt hányatott sorsú, kidobott, elhagyott, gazdára váró orosz fekete terriereken segítsen.

 

 

Eseménynaptár