5
Bálint gazda puli kutyája
Kényes kérdés egy lelkes kertészt kutyatartásról kérdezni. Berci gazdája , Bálint gazda azonban valódi liberális... 

Berci kutya új jövevény Bálint gazda kertjében. Alig egy éves volt, amikor majdnem belepusztult egy súlyos betegségbe, a kullancs okozta Babesia-fertőzésbe. Szó szerint az utolsó pillanatban "hozták vissza" az orvosok, jó pár hónap alatt épült csak fel a megrázkódtatásból. Csakúgy, mint gazdái.

Berci puli, de nyáron alig felismerhető a nyírás miatt. Télre viszont visszanöveszti bundáját, mert kell a védelem a hideg ellen. Bár az is lehet, hogy idéntől szobakutya lesz.

Lássuk a videón, mit művel!

 

 

A Babesia betegségről nem most írunk először: akit érdekel a téma, utánaolvashat a következő cikkekben:

 • Kullancsűző
  Bálint gazda Bercije

  Minden esetben távolítsuk el a kullancsot kutyánkból. Ha a csípés után bágyadt, lázas lesz a kutya, akkor forduljunk vele orvoshoz.

 • A kullancs és a babéziózis
  A babéziózist egy, a vízpartok közelében élő kullancsfaj terjeszti, Magyarországon a Balaton környéke, a Duna teljes folyása és a Tisza egyes szakaszai a legfertőzöttebbek.
 • Babesiosis : tények és tévhitek
  Hazánkban a vérszívó élősködők által terjesztett kórokozók közül a kutyákra a babesiosis az egyik leggyakoribb veszélyforrás.

A videót a Lions Media készítette dr. Bálint György kertészmérnök és dr. Kukla Miklós, a Kutyavári Állatorvosi Rendelő munkatársának közreműködésével.

értékelés