Egészséges ételt a cicának!
Sokat és jót! - nyilatkozná lapunknak a macskapszichológus, ha a macskák etetéssel kapcsolatos elégedettség-felmérését kellene összefoglalnia néhány szóban. 

A kövér macskák gyakrabban szenvednek különféle betegségekben

 

A kövérség épp oly probléma a cicáknál, mint nálunk, embereknél. Az elhízás ugyanis jelentősen megnöveli néhány betegség kockázatát. Így a kövér macskák gyakrabban szenvednek cukorbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban, májelégtelenségben és szívbetegségekben. De mi a teendő akkor, ha a cica könyörög a jutalomfalatért, és mi nem tudjuk megállni, hogy ne adjunk neki valami finomat? Nos, akkor jutalmazzuk meg olyasmivel, ami finom, de nem hízlal! De mielőtt nekilátnánk a házi diétás jutalomfalatok elkészítésének, nem árt, ha konzultálunk állatorvosunkkal, ugyanis a kövérség vagy éppen a kóros soványság hátterében még betegség is állhat.

 

cica-a-poharban
Mi tegyünk, ha a macska könyörög a jutalomfalatért?

 

A cica és a zöldségek

 

Nincs okunk kételkedni a macskák zöldségszeretetében, hiszen előszeretettel legelik a macskafüvet és rágják a macskamentát. Régen - még háziasításuk előtt - ugyanis vadászó életmódot folytattak, és a zsákmányuk belsőségeit is elfogyasztották. A belsőségekkel pedig többnyire fűből és egyéb növényi eredetű táplálékból álló táplálékhoz jutottak. Vadászösztöneiknek köszönhetjük ma azt, hogy kijáró cicáink szívesen megjutalmaznak minket egy-egy döglött egérrel. A husin kívül persze  - mértékkel - ennének zöldségeket is, ha adnánk nekik! De nem nyers formában, ennek megemésztésére természetesen nem képesek. Megfőzve, párolva vagy sütve kínáljuk nekik a kevéske zöldbabot, sárgarépát és borsót. De az ínyencek a sült sütőtöknek sem tudnak ellenállni.

 

Rizs, pattogatott kukorica és tészta

 

Erről megoszlik a táplálkozási szakértők véleménye. Sokan abból indulnak ki, hogy a macska (és a kutya) csak és kizárólag húst eszik, minden mást csak jelképesen vesz magához. Ugyanakkor gyakorlati tapasztalat, hogy  kedvenceink is szívesen majszolnak pattogatott kukoricát és rizsfelfújtat. Sokak szerint ha cicánk súlyproblémákkal küszködik, akkor a főtt rizs remek táplálék, ugyanis jól telít és alig emészthető a macskák számára, így elenyésző a felvehető kalóriatartalma. Amennyiben diétás menü összeállítására kényszerülünk állatunk egészségének megőrzése érdekében, akkor a tésztát (kiváltképp ha az durum lisztből készült) is nyugodtan használhatjuk kitöltőként.

 

Tojásfehérje, túró és joghurt

 

A hollywoodi sztárok esküsznek a tojásfehérjéből készült rántottára, mivel az állítólag rengeteg energiát ad, hosszú időre elveszi az éhséget és még csak a kilóikat sem gyarapítja! Miért ne adnánk macskánknak is belőle?! A túró és a joghurt pedig kiváló desszert-helyettesítő!

 

Állatorvos által előírt diéta

 

Ha cicánkat az állatorvos szigorú diétára fogta, akkor annak betartása nagyon fontos, hiszen nem csak fogyasztó, de betegségmegelőző funkciója is van. Szerencsére ma már az állatpatikákban többféle diétás és ennek megfelelően speciális összetételű táp kapható. Azért jutalomfalatot a diétázó macska is kaphat, a számára előírt formában és csökkentett mennyiségben!

 

cica-es-fu
A macskafű diétás fogás

 

Ételallergia

 

Egyre több állat szenved ételallergiában vagy -érzékenységben. A leggyakoribb az ételfestékek, ízesítők és tartósítószerek hatására kialakuló allergia, valamint a liszt- és tejérzékenység. Az allergiás macskáknak már kicsit nehezebb jutalomfalatot találni, de az állatpatikákban azért rájuk is gondoltak. A lelkesebb gazdik pedig már allergia-szakácskönyvekhez is hozzájuthatnak, így kedvencüknek saját maguk készíthetnek biztonságos jutalomfalatkákat.

A legjobb azonban, ha felelősségteljes gazdiként végiggondoljuk, hogy valóban jót teszünk-e állatunkkal, ha minden általunk fogyasztott étellel megkínáljuk, vagy azzal, ha kedvencünket kénye-kedve szerint etetjük. Macskánk egészségének megőrzése érdekében igyekezzünk minél változatosabban és tartalmasabban táplálni. A kiscicákat naponta háromszor, a felnőttet elég napi kétszer etetni. Az etetések között engedélyezhetünk egy kis jutalomfalatot, de azért ne vigyük túlzásba!

 

6 hiba, amit gyakran elkövetünk a macskatáplálás közben:

értékelés