KutyaTV: Jókedv szőröstől-bőröstől
Az állat jókedvre deríti az embert, különösen akkor, ha az előbbi szőrös, az utóbbi pedig kedélybeteg. Lássuk, hogyan működik a produkció!

Aki egyszer kutyás lesz, az örök életére kutyás marad, "hatlábúként" éli életét. De ez a megállapítás gyakran macskásokra és egyéb házikedvencek tartóira is érvényes. Megváltozik az életünk, a szereteten és az egymás iránti ragaszkodáson kívül egy láthatatlan kapocs is összeköt minket. Az állatok terápiás hatásáról beszélgetnek a padödős lányok dr. Kukla Miklóssal, a Háziállat Magazin kedvenc állatorvosával.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

A tudósok érdeklődését is felkeltette az ember-állat kapcsolat, illetve annak pozitív hatása. Arra lettek figyelmesek amerikai ápolók és orvosok, hogy azok a betegek, akik közelében állat van, sokkal vidámabbak, kiegyensúlyozottabbak és nagyobb az életkedvük. Nem sokkal ezután, az 1970-es évek elején megindult a tudományos kutatás, mely az állatok terápiás hatását vizsgálta. Kedélybetegek egy csoportjához színes díszhalakkal teli akváriumot helyeztek el. 10 hetes megfigyelés után klinikai vizsgálatokkal igazolták a betegek egészségének javulását: étvágyuk megnőtt, csökkent a vérnyomásuk és pozitívabban gondolkodtak.
Lovasterápia
Állatterápia gyógykutyával


terapias-kutya
Miért hatásos?

A legjobb egészségjavító hatása azonban a szőrös emlősöknek van. Egy macska, kutya vagy akár egy tengerimalac kitartó (legalább 20 perces) simogatása több higany-milliméterrel csökkentheti a vérnyomást, stabilizálhatja a mentálisan sérült emberek (depressziósok, autisták) állapotát.

A gyógyító hatás az érintés, valakihez tartozás és a gondoskodás érzésével magyarázható. Hiszen az ember társas lény, és mint ilyen, igényli a testi érintést és az érzelmek kifejezését.

Ezért több országban (először az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban) szinte már mozgalommá vált, hogy "lelkisegély-kutyákat" alkalmazzanak idősek otthonában, fogyatékosok intézeteiben, gyermekotthonokban és kórházakban, mellyel segítik az emberek gyógyulását.

Köszönjük az RTL Klub Reggeli című műsorának, hogy hozzájárult a fenti felvételek újraközléséhez.

értékelés