5
CÍMKÉK degu hőguta hőség
Degum hőgutát kapott
Vidám történetet ígértem, de ez most nem lesz az. Csipike sajnos nem élte túl a nyári nagy hőséget. Amikor hazahoztam az állatorvostól, már csak pihegett.

Vidám történetet ígértem, de ez most egy cseppet sem lesz az. Július 24-én 11 óra után Csipike, a 4 éves 5 hónapos kisdegum a tenyeremben ment el...

Persze lehet azt mondani, hogy erre fel kell készülni, ha állatot tart az ember, de mégis nehéz. Nehezíti a helyzetet, hogy egy évvel sem élte túl nővérét, Fülöpöt, akiről az előző történetben már meséltem. Csipikének tavaly nyáron volt egy agyvérzése, akkor azt mondta a doktor néni, hogy csoda lesz, ha életben marad, csoda is volt, hiszen azt több mint egy évvel élte túl, de sajnos az a hőség, ami az elmúlt napokban volt, nagyon megviselte, pedig hűtöttem jégakkuval a helyüket.

 

degu-eszikAmikor hazahoztam az állatorvostól, többé nem tért magához, csukott szemmel ide-oda ment, de nem érzékelt semmit a világból, hiába próbáltam itatni, a kedvenc vitaminját adni - nem észlelte. Éreztem, hogy nincs ereje, zihál, de anyukámat megvárta, míg hazaért, és a kezemben kettőt rándult a puha kis teste és elment... Azóta biztosan együtt bohóckodnak Fülöppel és a többi deguval, talán Chile, az Andok erdeiben vannak már...

Elmondhatatlan, milyen érzés ez, nincsenek rá szavak. Tudom, hogy egy degu nem kutya vagy cica, de ugyanúgy ragaszkodnak a gazdihoz. Ha hazaér, állnak a ketrecajtóban és várnak valami fincsit, amit persze meg is kapnak. Tartják a mellső lábacskájukat, hogy vakargassa meg a gazda, aki persze ennek eleget is tesz. Aki degut tart, tudja, ha az állatka szája mellett, picit lent megvakarjuk, felhúzzák a szájukat és elégedetten vigyorognak az arcunkba. Ennek Fülöp volt a nagymestere, mert ha csak közelítettem felé, már húzta fel a száját és azt hiszem, egy gazdinak ez sokat jelent.

DEGUM HŐGUTÁT KAPOTT
Csipi elvesztése Mazsolának sem volt egyszerű, nappal még csak-csak, de éjjel nem találta a helyét. Így másnap elindultam egy kisdeguért, aki kislány, Fifinek hívják és egy héttel a történtek után már hét hetes és igen élénk. Nem engedi a tőle háromszor nagyobb Mazsit a tálhoz, amiben reggel kapják az elemózsiát, őkelme beleül és visít, ha közelít Mazsi. Most zajlik köztük a dominancia-meghatározás, de békések, nem bántják egymást. Ám Mazsola megváltozott, az eddig félénk, a ketrecből kijönni nem akaró degu kislány, ha kinyitom az ajtót, máris a vállamon ül, hogy mitől változott meg, nem tudom, de örülök, hogy barátságosabb, mint volt.

DEGUM HŐGUTÁT KAPOTT
De vissza Csipihez, tudom, hogy egy hosszú szenvedéstől menekült meg az újabb agyvérzéssel, amit a meleg váltott ki, de túlságosan is hirtelen történt, nem lehetett rá felkészülni, bár tudtam, hogy nem teljesen egészséges. Ahogy betöltötte a negyedik életévét, lelassult, nem játszott annyit, többet aludt, de alapvetően vidám maradt az utolsó pillanatig.

Aznap reggel elfogadta a vitaminját, a kedvenc csemegéjét, a mazsolát, ezért álmomban sem hittem, hogy egy erősítő és emésztést segítő szuri után elveszti az eszméletét és két óra múlva nem lesz többé - de ez így volt megírva.

Eltelt egy hét azóta és a héten lesz egy éve, hogy Fülöp sincs már, de itt van Mazsi és Fifi, a két kislány degu, most őket kell gondozni és meg is hálálják a törődést. Új a felállás, hiszen Mazsi volt eddig a kicsi, most ő lett a nagylány és Fifi a kicsi, aki mindenben utánozza a nagyot, ami önmagában véve is sok örömöt ad.

És most, hogy remélem egy ideig elkerülnek a rossz dolgok, a folytatásban tényleg vidám történetek következnek, hisz volt belőlük jó pár!

Folytatása következik!

értékelés