Tényleg a húsvéti nyuszi tojta a csokitojást?
A húsvéti tojást tojó nyuszi legendája több feldolgozást is megért: legtöbbször madárból lett nyúllal, főnixmadárral, vagy tavaszistennővel játszatják a főszerepet.

Húsvéti legendák

 

Április első hetében mindenki lázasan készülődik a húsvéti ünnepekre, festjük a tojásokat, vesszük a csokinyuszikat és feldíszítjük a lakást. De mi köze a bundás, nagy fülű nyuszinak a tojáshoz? Minden elsős tudja, hogy csak a madár tojik tojást, a nyuszi pedig emlős állat. Akkor miért hozza mégis a nyuszi a tojást? Nos, ennek semmi köze a biológiához, sokkal inkább egy pogány hagyományhoz, melyet a keresztény kultúra magába olvasztott. A pogány szimbólumok sok esetben megmaradtak, jelentésük néhány esetben kiegészült.

 

husveti-nyuszi-kutya
A pogány szimbólumok jelentése némileg módosult


 

Ostra, a tavasz istennője


Ostra a tavasz és megújulás germán istennője, őt ünnepelték a pogányok a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap (Ostra nevéből származik a húsvét angol easter és német Oster kifejezés). Ostrát az összes eddig fellelt képen tavaszi virágokkal (barkával), kezében tojással és a lábánál nyuszikkal ábrázolták. Ezek a növények és állatok testesítik meg az újjászületést, a tavaszi megújulást. A legenda szerint Ostrának volt egy különleges madara, amely színes tojásokat tojt és - hogy elkápráztassa, szórakoztassa a gyerekeket - tavasz ünnepén (április első vasárnapján) a madarat nyuszivá változtatta. Azóta hozza a nyuszi a tojást! - így szól  a magyarázat első verziója.

tavasz
A színes tojásokat rakó madarak az állatvilág különleges teremtményei


 

A főnixmadaras sztori


A másik, szintén elterjedt legenda a főnixmadárhoz és az ősi egyiptomiakhoz, perzsákhoz kapcsolódik. Ők úgy hitték, hogy a mennyországot a szent madár irányította, aki egy nyuszi képében született újjá. Ez a nyuszi azonban speciális volt, mert a tojást tojó képessége megmaradt. A kereszténység a főnixmadarat is kisajátította, olyannyira, hogy a korai keresztény irodalomban már a feltámadás és az örök élet jelképeként említették.

 

Akiknek saját nyuszija van


A harmadik történet szintén nagy fantáziára utal. Az ősi szászoknak ugyanis megvolt a "saját" tojást tojó nyuszijuk. Az általuk kultivált legenda szerint a tojást tojó nyuszijuk úgy "keletkezett", hogy egy kismadár megfagyott a téli hidegben, de Ostra, a tavasz istennője újjáélesztette, nyuszi alakjában. Azóta is minden húsvétkor az angol-szász nyelvterületen tojásokat festenek és felajánlják azokat Ostrának.

husveti-tojas
A húsvéti nyuszi ma már csokitojást tojik

 

Valószínűleg van még pár történet a tojást tojó nyuszi eredetéről, de mi egyelőre megelégedtünk ennyivel. Aki többre kíváncsi, járjon utána vagy kérdezze meg a húsvéti nyuszitól :)


Húsvéti szokások és hagyományok

Természetes tojásfestékek

értékelés