Barokszépe, a brit cicanevelde
Újbarok település macskatartási statisztikáját javítja a Barokszépe Kennel. Az ezüst-tabby szín mellett nemsokára bemutatják lila, krém, fahéj, illetve red-tabby kiscicáikat is. 

brit-cicanevelde
2004-ben vették meg első cicájukat, Cocót, egy 6 hónapos ezüst-tabby brit nőstényt. Őt 2005-ben követte Lucifer, aki sötét ezüst-tabby kandúr és Rebeka, az ezüst-tabby nőstény. Ekkor határozták el, hogy olyan lakóhelyet keresnek, ami gyermekeiknek és cicáiknak egyaránt megfelel. Így esett választásuk Újbarokra, a csendes, rendezett, alig 300 lelket számláló településre.

Mivel időközben nagyon sokat tanultak cicáiktól, rájöttek, hogy igényeik nem teljesen egyeznek meg az Ő igényeikkel, ezért már a tervezésnél figyelembe vették a cicák szükségleteit.

Ezért a cicusok egy 40 m2-es, szigetelt, fűtött, kifejezetten a részükre épített épületben laknak, amihez még 20 m2 kifutó tartozik. Ahhoz, hogy kezes cicák maradjanak, napi 5-6 órát foglalkoznak velük folyamatosan.

Próbálták a kennelbe a lehető legígéretesebb cicákat összegyűjteni, így több külföldi vérvonalú cica került hozzájuk. Szabó Katalint, a Barokszépe Kennel tulajdonosát kérdezzük cicáiról.

Háziállat.hu: Úgy tartják, hogy a brit cica a cicafajták közül az egyik legokosabb, legbájosabb, legengedelmesebb teremtés. Önök szerint megállja ez az állítás a helyét, vagy talán azért építettek ekkora helyet nekik, hogy elkerüljék a problémákat?

Szabó Katalin: A brit cica szerintünk is nagyon szelíd, hízelkedős fajta. Úgy gondoljuk, ahhoz hogy egy cica kihozza magából a legjobbat, a táplálás és gondoskodás mellett meghatározó az élettér mérete és minősége. Így házunk és a cicák helyének kialakításakor a méreteket és a higiéniát tartottuk szem előtt.

alvo-cicus

Háziállat.hu: Tényleg 3-5 év alatt éri el teljes fejlettségi állapotát ez a fajta cica? Mit mondanak erre a leendő gazdik, amikor beszámolnak nekik a fajta jellegzetességeiről?

SzK: A britek valóban folyamatosan fejlődnek, ami talán a kandúroknál a leglátványosabb. Cicáinkat fejlődésük során folyamatosan fényképezzük, és a képeinket visszanézve mi is nagyokat szoktunk csodálkozni a változásukon. Kicsit olyan, mint amikor az ember a gyermekének a fotóit nézegeti...

Háziállat.hu: Napi 5-6 órát foglalkoznak a cicákkal. Ez azt jelenti, hogy Önök főállásban macskatenyésztők? Meg lehet ebből élni egy kis faluban?

szurke-macskusz
SzK: Igen, valóban napi 5-6 órát foglalkozunk a cicáinkkal, szerencsére a férjem is maximálisan kiveszi a részét a "munkából". Bizony ez azt jelenti, hogy reggel ötkor kelünk, és esete tíz előtt nemigen kerülünk ágyba. A családi költségvetésben a cicakennel mint költségtényező szerepel. Ezért mindketten dolgozunk, én koordinátorként, a férjem pedig logisztikai igazgatóként.

Emellett családi vállalkozásként van egy kis porcelán manufaktúránk is. Természetesen szeretnénk egy minél szebb kennelt, és tenyészállományt létrehozni, ezért nem a költségeket tartjuk szem előtt. Például cicáink táplálékának fele pulykamell és marhahátszín. Valamint heti rendszerességgel nézi át az állományt állatorvos - hála a jó kapcsolatoknak.

Jelenleg öt kandúrunk van, szemben a szokásos egy-két kandúrral. El kell ismernem: ez jelentős terhet ró a kennel költségvetésére, de a célunk az volt, hogy nagyon jó és változatos genetikai állományt hozzunk létre.

Háziállat.hu: Mennyire kelendőek Magyarországon a brit cicák? Sokan keresik fel Önöket?

SzK: Ahogy én látom, a kutyák után az emberek kezdik felfedezni a cicákat is. A brit fajtát az egyik legalkalmasabb fajtának tartom, amennyiben az ember egy jól tartható, nyugodt, barátságos cicára vágyik.

Háziállat.hu: Önök csak ezüst-tabby színváltozatot tartanak, illetve tenyésztenek. Hogyan esett erre a színre a választásuk, gondolom nem volt könnyű a létező 38 színváltozat közül kiválasztani egyet.

lusti-cirmi
SzK: Az első cicánk ezüst-cirmos lett, ő olyan számunkra, mint az első gyermek. Lucifer mellé most került Esmael, egy szlovák ezüst-tabby kandúr, mert szeretnénk egy kis genetikai frissítést vinni az ezüst-tabbyjainkba. Az én kedvencem Lucifer, míg a férjemé Henry, a világoskék kandúr. Szeretnénk olyan színeket megmutatni az embereknek, mint például a lila, a krém, a fahéj, illetve régi álmunk, hogy legyen red-tabby kiscicánk. Több, nagyon jó genetikai tulajdonságú külföldi cicánk is van, ezért remélem, hogy egyre szebb eredményeket tudunk elérni.

értékelés