5
FRISKY-BUNNY TÖRPENYÚL FARM
Bemutatunk egy törpenyúl-tenyészetet: János és Beatrix mesélnek a kisállat-tenyésztői munka örömeiről és nehézségeiről is.

János és Beatrix, a Frisky-Bunny Törpenyúl Farm tulajdonosai közel 10 éve foglalkoznak törpenyuszikkal. Eleinte csak kedvtelésből volt 1-2 nyuszijuk, de annyira megkedvelték ezeket a mókás és érdekes kisállatokat, hogy elkezdték "szaporítani" őket. Igen, először csak szaporítani. Később, ahogy született egy-egy különlegesebb színű vagy bundájú egyed, egyre tudatosabbá vált a párok megválasztása.

FRISKY-BUNNY TÖRPENYÚL FARM

Autodidakta módon, és persze a saját tapasztalat alapján egyre jobbak lettek a szakmájukban. Különleges új állatok beszerzésével és tudatos visszakeresztezésekkel hozták létre jelenlegi tenyészállományukat. Mindezt munka mellett, hobbiból csinálják.
Több visszajáró kisállat-tulajdonos barátjuk van, akik vagy egy-egy újabb kedvenc beszerzése miatt, vagy tanácsért járnak vissza hozzájuk, illetve saját kis tenyészetük frissítése és jobbítása a céljuk.

HÁZIÁLLAT.HU: Mennyire elterjedt Magyarországon a hobbinyúl tartás? Vannak becsléseitek arról, hogy mekkora a törpenyúl-tartók tábora?

János és Beatrix: Az országos statisztikai adatokat sajnos nem tudjuk. De az biztos, hogy a "nyugati" országok hobbinyúl kultúrájától még messze vagyunk.

HÁZIÁLLAT.HU: Nagy az átfedés a törpenyulasok és egeresek között, vagy az egértenyésztés teljesen más "biznisz"?

János és Beatrix: A különféle kisrágcsálók tenyésztése általában teljesen más feltételeket kíván, de a legtöbb kisemlőssel foglakozó tenyésztő bevállal egy-két más fajt is, hogy jobban kielégítse a vásárlók igényeit. Nálunk is így történt, mivel nyuszik mellett másra is volt igény, így belevágtunk a tengerimalac- és egértenyésztésbe is.

FRISKY-BUNNY TÖRPENYÚL FARM

HÁZIÁLLAT.HU: Honlapotokon törpe kosorrút, oroszlánfejű törpe kosorrút, és oroszlánfejű nyuszit láttunk. Tervezitek a fajtaválaszték bővítését (pl. holland törpenyúl) vagy maradtok a jól beváltaknál?

János és Beatrix: Egyelőre nem tervezzük a bővítést, a jelenlegi állományt a kereslet igényei szerint alakítottuk ki. Persze ha változna az igény, mi is váltanánk...

HÁZIÁLLAT.HU: Úgy tudjuk, hogy a törpenyulaknál is vannak a tenyésztésben, illetve a kiállításokon elfogadott standard színfajták. Az elmúlt 10 évben fordult elő olyan eset, hogy kitenyésztettetek egy új színt, de azt nem fogadták el a kiállításon?

János és Beatrix: Ismereteink szerint Magyarországon nincs államilag elismert tenyésztői nyúlkiállítás. A kedvencként tartott nyuszik szépségversenyének nincs tenyésztői értéke. Van olyan színű nyuszink, amit mi tenyésztettünk ki, és egyik standardnak sem felel meg, de vásárlóink mégis el vannak ragadtatva tőle.

FRISKY-BUNNY TÖRPENYÚL FARM

HÁZIÁLLAT.HU: Csak áprilisban, húsvét környékén van nagy kereslet nyuszikra, vagy az év többi részében is?

János és Beatrix: A szokásokból adódóan természetesen húsvétkor jóval nagyobb az érdeklődés. Vannak kimondottan holt-időszakok is, mint a január-február, és a júniustól szeptemberig tartó időszak. Ekkor szinte teljesen leáll a kereslet.

HÁZIÁLLAT.HU: Miért hobbiból tenyésztetek? Meg lehet élni hobbinyúl-tartásból?

János és Beatrix: Pont azért "csak" hobbiból tenyésztjük őket, mert ebből nem lehet megélni. A takarmány, a vitaminok és egyéb gyógyhatású készítmények, az állandó orvosi felügyelet, az orvosi igazolások sok-sok pénzt emésztenek fel.

HÁZIÁLLAT.HU: Csak Győr környékéről jönnek a nyuszikért, vagy az egész országból, esetleg külföldről is?

János és Beatrix: Természetesen elsősorban a környékről és Budapestről keresnek meg bennünket, de több vásárlónk van az ország más részeiről is, mint pl. Miskolc, Debrecen, Szeged, Székesfehérvár, Veszprém stb. Köszönhetően az internet adta lehetőségeknek.

értékelés