Milyen törpenyúl fajták léteznek, és hogyan kell tartani őket?

5

Mit kell tudni a törpenyulakról, hogyan kell tartani őket, mit esznek, és mire kell vigyázni, ha egy ilyen kisállatot választunk társunknak?

Holland törpenyúl

  • Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt
A 1880-as években egy holland tarka alomban feltűnt  egy hófehér, piros szemű, sokkal kisebb súlyú nyúl. Mutáció volt, amely a törpeség génjét hordozta. Ez volt a holland törpenyúl kiinduló őse. Test alakulásában eltért a mai típustól, amely több keresztezés eredményeként alakult ki. Színben kezdetben csak fehér létezett, a piros szeműt hermelinnek nevezik napjainkban. Később egy másik típus is létrejött, fehér bundával; kék szemmel (az akkori Kelet Németországban tűnt fel először), és csak ezt követően kezdték tenyészteni a színeseket.

  • Leírás

A holland törpenyúl a legkisebb termetű törpenyúl, mely alkatban jelentősen eltér az egyéb nyúlfajtáktól. A test rövid, kompakt, a vállak szélesek, a test végig egyforma szélességű. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A fül álló, jól szőrözött, hegye lekerekített. A kívánatos méret 5 cm. A fej a testhez viszonyítva nagy (1/3 arányú), kerek, széles, jó kifejezésű. A nyak rövid, nem látható. A hátulsó lábak egyenesek, a farok rövid, a gerinc vonalában fut, nem görbül.

Szín: minden elismert nyúlszín elfogadott. A szőrzet puha, normál hosszúságú, sűrű, ún. "rollback" (a szőrzet ellenirányú simításkor hamar visszatér eredeti állásába). Súly: minimum 0.7 kg, max. 1.5 kg. Az ideális súly 1.0- 1.2 kg. (itt a különböző országok standardjai között jelentős eltérések vannak).

Törpe kosorrú nyúl

  • Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt
Ennél a nyúlfajtánál - mivel a holland törpénél sokkal fiatalabb fajta - még több standardbeli eltérés van az egyes országok között. Leginkább a súly tekintetében vannak jelentős eltérések, de a kiállításon preferált póz is különböző. (Más az USA-ban és Angliában.)

  • Leírás

Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmolt test, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és lekerekített. A mellkas széles, mély, ahol a vállakkal találkozik, ott széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött. A szőrzet: sűrű, megfelelő hosszúságú, ún. "rollback", bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek.

A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, azaz fül alapi részét.) A fül: széles, lekerekített végű, jól szőrözött. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz (nem látható a fül belseje, semmilyen szögből). A fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, és patkó formában fogják körül a fejet. A fajtát minden elismert nyúlszínben tenyésztik, vannak egyszínűek és fehér jegyesek is. (a fehér jegyek kiterjedése, nagysága pontosan meghatározott).

Súly szerinti standardek:

1. Angol standard: miniatűr kosorrú: ideális: 1,45 kg, max. 1,6 kg; törpe kosorrú: ideális: 2,037kg, max. 2,487 kg (a magyar kosorrúak ehhez a típushoz állnak közelebb);

2. Amerikai standard: törpe kosorrú max. 1,8144 kg (minimumot nem ad meg);

3. Magyar standard: törpe kosorrú minimum 1 kg, maximum 2 kg (tehát, mint látható, a mi súlyhatárunk a három hibridje.)

Oroszlánfejű törpe kosorrú nyúl

  • Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt
Nem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak (állófülűek) létrejötte után ez a változat a törpe kosorrúaknál is megjelent. Alapvetően ők normál törpe kosorrúak, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Az állófülűekhez képest ez a sörény általában hosszabb és alkalmanként kevésbé dús.

Az oroszlánfejűek Európában, így hazánkban is igen elterjedtek. Ez annak köszönhető, hogy a mutáció európai, ami egyben kissé gátja is a gyors terjedésnek. Amerikában például egy új változat sokkal hamarabb "befut", végigjárva az elismertséghez vezető utat.

  • Leírás

A standard megegyezik a törpe kosorrúakéval. Eltérés, hogy a sörény: 5-7,5 cm hosszú, a fej körül körben helyeződik el, és kiterjed a nyak mögötti "V" részre is. A korona felett frufru van. A sörény genetikai adottság (ami az aljszőrzet meghosszabbodására hat), és a combon is szőrnadrág található. Ez a felnőtt állatok némelyikénél eltűnik, másoknál nem. A standard szerint csak a sörény kívánatos, de ez még változhat a véglegesítésig.

Oroszlánfejű nyúl

  • Történet

Törpenyúl: ha ezt elolvasod, akarni fogod őt
Ez a fajta viszonylag új keletű, de világszerte egyre népszerűbb. Belgiumból ered, ahol a svájci rókanyulat (ez nem törpe fajta) belga törpével keresztezték. Egyes források szerint a Jersey Woolie nevű fajta is részt vett a keresztezésben. Az eredmény: egy rövidszőrű nyúl, sörénnyel a feje körül. Mivel új fajta, kissé kiforratlan még, valamint ebből adódóan országonként eltérő standardjai vannak. Angliában a nagyobb és egyöntetűbb sörény a cél, ugyanakkor Amerikában a szép sörény mellett a törpésítés is célkitűzés. Ott egyre jobban hasonlít küllemileg a holland törpére. Nálunk is egyre elterjedtebb, viszont problémát jelent, hogy eléggé vegyes az állomány, testnagyság, és sörényforma tekintetében. egyaránt

  • Leírás

Általánosságban: Erős, jól lekerekített test, kerek fej, jól kifejezett orrtájékkal. Közepes hosszúságú, jó csontozatú, egyenes végtagok, elég magas tartás, mely láttatja a mellkasi részt, és a sörényt (a nyúl nem fekhet, hanem ülő pozitúrájúnak kell lennie). A fül felálló, max. 7,62 cm (3 inch). (Láthatóan sokkal hosszabb, mint a holland törpénél, de már vannak törekvések a kisebbítésére.) Minden elfogadott színben létezik, de mivel még csak elfogadás alatt lévő fajta, csak a következő színekben állítható ki Amerikában. (Nálunk ilyen megkötésről még nem hallottam, az angolok pedig elfogadják minden színben): vadas, piros szemű fehér, kék szemű fehér, fekete, thüringiai, sziámi.

A súly kb. 1,7 kg (Amerikában ennél nagyobb nem lehet, mert az kizárást von maga után). A sörény: jól fejlett, dús, körbeéri a fejet. Az arcorri rész és a szemek közti sima szőrű. A szőr 5-7,5 cm (2-3 inch) hosszú.

A szőrzet: a sörény kivételével normál hosszúságú az egész testen. A combokon, - elsősorban fiatal állatokon - , "nadrág" alakulhat ki, mely elnézhető, de semmiképpen sem kívánatos. Ez később, egy-két éves korban eltűnhet. Hasonlóan érdekes, hogy kék szőrű állatnál kívánatosnak tartják a sötét szemet, pedig a kékséget okozó gén szürke szemet eredményez. (Nincs sötét szemű egyed ilyen genotípussal.)

értékelés