3231. A hattyú a kultúrában
Első Erzsébet uralkodása alatt Angliában a hattyú húsa luxusételnek számított. Ezekből az időkből származik a sült hattyú receptje: a hattyút le kell forrázni, majd megpucolni, kicsontozni, majd egy kis ideig főzni.
Első Erzsébet uralkodása alatt Angliában a hattyú húsa luxusételnek számított. Ezekből az időkből származik a sült hattyú receptje: a hattyút le kell forrázni, majd megpucolni, kicsontozni, majd egy kis ideig főzni.
Komoly kihívást jelenthet bevezetni egy új lovat a ménesbe, egy meglévő „közösségbe”, de, ha elég türelmes és elővigyázatos vagy, senkinek sem esik majd bántódása.
A fiatal kakasokat (legtöbbször az egy évnél fiatalabbakat) kakócának nevezik. Más madarak (pl a pulyka) hímjét is gyakran kakasnak nevezik. A kakasüllő az a rúd, amin a tyúk és a kakas alszik.
A lovasok gyakorta hallhatnak „hidegvérű” és „melegvérű” lófajtákról. De vajon mit is jelentenek ezek a kifejezések? És miben befolyásolja a ló vérmérséklete az állat teljesítményét?
Karácsony után, december 28-án a santiagói állatkertben csoda történt! Öt fehér tigriskölyök látta meg a napvilágot.
A kissándor-papagájok átlagosan 3 éves korukra válnak önállóvá. Költési idejük a késő téli, kora tavaszi időszakra esik. Harmonizáló pár esetén egy odú felhelyezésével (30x30x50 cm, 7 cm-es bebújó nyílással), valamint szakszerű táplálással a madarak maguktól teszik a dolgukat. Egész évben fontos a megfelelő ásványi anyag, vitamin és fehérje biztosítása. Költési időszak előtt ezt fokozottan igénylik a madarak. A tojásrakást követően már nem, de a kelést követően már kell fehérjedús táplálékot adni a madaraknak. A madarak táplálásáról a http://www.bonapartemadar.hu weboldalon talál némi információt. Ha a madarak a szabadban (röpdében) vannak, akkor az eső elegendő fürdést biztosít számukra. Ha lakásban tartja őket, akkor ez növénypermetezővel oldhatja meg. Egyébként az itatóedényükben is megfürdenek.
Ez gyakori probléma, ha a madarak nem jutnak elég fehérjéhez, kalciumhoz, mészhez vagy ásványi anyagokhoz! A madarakat fel kell készíteni a költésre. Egész évben fontos a megfelelő ásványi anyag, vitamin és fehérje biztosítása. Költési időszak előtt ezt fokozottan igénylik a madarak. A tojásrakást követően már nem, de a kelést követően már kell fehérjedús táplálékot adni a madaraknak. A madarak táplálásáról a http://www.bonapartemadar.hu weboldalon talál némi információt. Ha részletesebben leírja a problémát (milyen madarakról van szó, mivel, hogyan táplálja őket, stb.), akkor azt jobban áttekinthetjük és célirányosabb megoldást dolgozhatunk ki.
A hullámos papagáj megfelelő tartásához a legfontosabb tényezők: egy megfelelő méretű kalitka - 50x30x40 cm (párban 80x40x50 cm). Legjobb, ha a kalitka fektetett téglatest alakú. Két ülőrúd, egy lent az etetőtálaknál, egy fent. Három rozsdamentes INOX etető-itató tálat javasolnék, egy a magkeveréknek, egy a víznek, egy a zöldségeknek-lágyeleségnek. Az ülőrudak természetes faágak legyenek. Gyümölcs, fűz, akácfák ágai, kb. 1,5-2 cm-es átmérővel. "A kalitkában van csöngő, tükör, labda, faág, ülőrúd smirgli csíkkal az alján (körömkoptatásnak), csörgő, és nyomtatópapír az alján." Ezeket kimondottan nem javasolnám! Tükör helyett inkább egy ellenkező nemű párt vásároljon a kismadár mellé! Ami kiváló elgondolás volt: fürtös köles, szépia, ásványianyag-kiegészítés. A kalitka aljára folyami sódert (homokot) tegyen. A magkeverék tartalmazzon kölesféléket, hántolatlan zabot, fénymagot, muharmagot (inkább a minőségi keverékeket vásárolja).
A hullámos papagájoknál a hím madarak orr feletti része kék, míg a tojóké barna.
Véleményem szerint a képen látható madár tojó.