Ezeket tilos adni a csincsillának

Értékelve: 1x
(5.0 pont)

A csincsillák nagyon érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, ezért fontos, hogy szigorúan betartsuk a számukra megfelelő étrendet.

Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket tilos adni a csincsillának:

1. Friss gyümölcsök és zöldségek

  • Pl.: alma, banán, sárgarépa, saláta, uborka stb.

  • Miért? Magas a víz- és cukortartalmuk → puffadást, hasmenést okozhatnak.

2. Magvak, diófélék, olajos magvak

  • Pl.: napraforgómag, mogyoró, dió, mandula.

  • Miért? Túl zsírosak → májproblémákhoz, elhízáshoz vezethetnek.

3. Tejtermékek, hús, tojás

  • Csincsillák növényevők, semmilyen állati eredetű élelmiszer nem való nekik.

4. Cukros ételek, emberi nassolnivalók

  • Pl.: csoki, keksz, cukorka, chips, kenyér.

  • Miért? Emésztési problémákat, cukorbetegséget okozhatnak.

5. Háztartási növények, dísznövények

  • Sok közülük mérgező lehet számukra (pl. fikusz, ciklámen, amarillisz).

6. Nem megfelelő faágak

  • Pl.: cseresznye, barack, szilva, fenyő, tölgy, orgona – ezek mérgezők lehetnek.

  • Csak szárított, vegyszermentes almaág, körteág vagy fűzfa javasolt.

Ami biztonságosan adható a csincsillának:

  • Jó minőségű csincsillatáp (pellet)

  • Szénák (pl. timothy széna – réti komócsin)

  • Nagyon kis mennyiségben szárított gyógynövények (pl. kamilla, csalán)

  • Jutalomfalatként: szárított rózsa- vagy hibiszkuszvirág, de ritkán és mértékkel