Értékelve: 1x
(5.0 pont)

A csincsillák nagyon érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek, ezért fontos, hogy szigorúan betartsuk a számukra megfelelő étrendet.
Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket tilos adni a csincsillának:
1. Friss gyümölcsök és zöldségek
-
Pl.: alma, banán, sárgarépa, saláta, uborka stb.
-
Miért? Magas a víz- és cukortartalmuk → puffadást, hasmenést okozhatnak.
2. Magvak, diófélék, olajos magvak
-
Pl.: napraforgómag, mogyoró, dió, mandula.
-
Miért? Túl zsírosak → májproblémákhoz, elhízáshoz vezethetnek.
3. Tejtermékek, hús, tojás
-
Csincsillák növényevők, semmilyen állati eredetű élelmiszer nem való nekik.
4. Cukros ételek, emberi nassolnivalók
-
Pl.: csoki, keksz, cukorka, chips, kenyér.
-
Miért? Emésztési problémákat, cukorbetegséget okozhatnak.
5. Háztartási növények, dísznövények
-
Sok közülük mérgező lehet számukra (pl. fikusz, ciklámen, amarillisz).
6. Nem megfelelő faágak
-
Pl.: cseresznye, barack, szilva, fenyő, tölgy, orgona – ezek mérgezők lehetnek.
-
Csak szárított, vegyszermentes almaág, körteág vagy fűzfa javasolt.
Ami biztonságosan adható a csincsillának:
-
Jó minőségű csincsillatáp (pellet)
-
Szénák (pl. timothy széna – réti komócsin)
-
Nagyon kis mennyiségben szárított gyógynövények (pl. kamilla, csalán)
-
Jutalomfalatként: szárított rózsa- vagy hibiszkuszvirág, de ritkán és mértékkel