Görénylány: két tűz között
Előfordulhat, hogy a vadászgörény-lány pároztatás hiányában nem hagyja abba a tüzelést. Nézzük, mit tehetünk ilyenkor! 

A vadászgörény története

Minden 2500 évvel ezelőtt kezdődött: az ember kiszakította természetes környezetéből a görényt, és behozta otthonába. Célja olyan háziállat kitenyésztése volt, amely hatékonyan képes megfékezni a ház körüli kisrágcsálók elszaporodását. A görény perspektívikus tanoncnak bizonyult.

A jószágok hamar megszelídültek: háziasított faj - vadászgörény - lett belőlük. Kinézetükben, felépítésükben ugyanakkor alig változtak az eltelt idő alatt. A lakásban, mesterséges élőhelyen, magányosan tartásuk mégis

vadaszgoreny-tuzel
A vadászgörény már 4 hónaposan ivaréretté válik

változásokat okozott életükben.

 

A vadászgörény  fény hatására ivarzik

A vadászgörények ivari működését a megvilágított órák száma határozza meg. Ha több fényt kap, akkor nyárra, ha kevesebbet, akkor télre fog fölkészülni az állat. Természetesen a szezonalitás a fény minőségétől, és más tényezőktől is függ, de a lényegen nem változtat: egy lakásban tartott állat az év bármely szakaszában képes tüzelni, párosodni, kölyköket világra hozni.

Míg általában egy vadászgörénynél 8-12 hónapos korra tesszük az ivarérettséget (és az első tüzelést), egy lakásban tartott nőstény akár már 4 hónapos korában képes betüzelni, párosodni. Természetesen ilyen fiatal korban nem előnyös kölyköket szülni, már a nőstény egészsége és az alom életképessége szempontjából sem.

 

A meghosszabbodott tüzelés

 

gorenynek-hullik-a-szore
A vadászgörény tüzeléskor hullajtja a szőrét

A nőstény vadászgörény indukált peteérésű állat: ez azt jelenti, hogy pároztatás hiányában a nőstény nem hagyja abba a tüzelést. A meghosszabbodott tüzelés megnövekedett ösztrogénszinttel (női nemi hormon) párosul, amely akár ösztrogénmérgezéshez is vezethet.

Ennek jelei: szőrhullás (elsősorban a farkon, lábakon, nyakon, fejen), levertség, étvágytalanság, anorexia, vérszegénység. A folyamat igen gyakran az állat elhullásához vezet.

 

Mit tegyünk, ha tüzel a vadászgörényünk?

A vadászgörény tüzelését mindenképp figyelemmel kell kísérni. Ha elhúzódik (3 hét után már túltüzelésnek hívjuk), akkor kezelni szükséges. Fedeztethetjük a nőstényt ivaros hímmel (túltüzelés alatt kevesebb az esélye a vemhességnek, de előfordul), fedeztethetjük egy steril hímmel (az ilyen állatnak nem lehet kölyke, de elmulasztja a tüzelést - ne tévesszük össze az ivartalanított hímmel, aki a párosodásra nem képes), vagy hormonkezeléssel mulaszthatjuk el ezt az állapotot (ezt az állat életében legfeljebb 1-2 alkalommal ajánlott alkalmazni).

Mivel a vadászgörény évente többször képes betüzelni (és saját egészsége érdekében évente egy alomnál több nem ajánlott), ha nem kívánjuk szaporítani, a legegyszerűbb megoldás az ivartalanítás. Ha szaporítani szeretnénk, jó előre találjuk ki, hogy hogyan kezeljük ezt a problémát. A részletekről megkérdezhetjük állatorvosunkat is.

 

További információ:
Magyar Vadászgörény Klub
http://www.mvk.hu
info@mvk.hu

értékelés