5
Vajon szabad tengerimalacot pórázon sétáltatni?
Tilos! Bár állatkereskedésben lehet kapni hámot/pórázt tengerimalac számára, azt használni tilos! Viszont vannak más, sokkal biztonságosabb módjai a tengerimalacok futtatásának.

Tengerimalac pórázon

A tengerimalacot pórázon vagy hámon sétáltatni TILOS! Sajnos az állatkereskedésekben lehet kapni hámot vagy pórázt a tengerimalac számára, de ezeket nem szabad megvenni, ugyanúgy károsak a tengerimalac számára, mint a kukoricás/szotyis tápok, vagy a mézes rudak. A tengerimalac zsákmányállat, ha pórázon vagy hámon sétáltatjuk és megriad valamitől ösztönösen menekülni fog, ha ránt egy nagyot a pórázon vagy a hámon a gerince azonnal sérül vagy akár el is törik. Ezt ne kockáztassuk, mivel ez az állat életébe kerülhet!

guinea-1692144_640

Tengerimalac a szabadban

Tavasszal és nyáron nyugodtan kitehetjük tengerimalacainkat a kertbe, de néhány dologra oda kell figyelnünk! Fontos, hogy felügyelet nélkül ne hagyjuk őket a szabadban!

  • Hirtelen hőmérsékletváltozásnak nem szabad kitenni őket. Általában a 18-20 °C-os hőmérséklet az optimális számukra, ezért ne a déli hőségben induljunk közös sétára.
  • Érdemes a környéket alaposan áttanulmányozni, mielőtt elengedjük őket: nincs-e földbe fúrt lyuk, üreg, kotorék a közelben, mert ha elbújik, lehet, hogy többet nem kerül elő.
  • Ne tegyük szeles, huzatos helyre, illetve mindig legyen árnyékos része és búvóhelye is, hogy a tűző napsütés és az eső elől el tudjon bújni.
  • Ha elkezd esni az eső, legjobb bevinni, nehogy nagyon megázzon!
  • Figyelni kell arra is, hogy mérgező növények ne legyenek a helyén és a nedves fűből se lakomázzon túl sokat, ezért ajánlatos folyamatos felügyelet mellett tartani.
tengerimalac, séta, kert
A tengerimalacok a kertben is sétálhatnak

 

  • Ilyenkor is legyen előtte friss víz, illetve szénát is rakhatunk ki.
  • Aszfalton, betonon, érdes felületen ne engedjük ki, mert könnyen felsértheti érzékeny tappancsait.
  • Vigyázzunk, nehogy egy macska vagy más házi- (esetleg vad-) állat megtámadja.

 

tengerimalac, sétáltatás, kirándulás
Csak kis időre engedjük szabadon

 

Tengerimalac "játszótér" a lakásban

Ha nincs lehetőség füves területre vinni őket, otthon is építhetünk nagyon izgalmas kifutókat, és ha otthon ültetünk nekik füvet egy kisebb ketrec tálcájába, vagy virágládába, azt is előszeretettel fogják legelni.

Fontos, hogy ilyenkor ellenőrizzük, hogy a kábeleket, zsinórokat nem érik el, nehogy megrágcsálják, ugyanez a helyzet a mérgező szobanövényekkel is, ezeket is rakjuk el arról a helyről ahová kirakjuk őket. Ha tengerimalackáink ijedősek, akkor célszerű elzárni azokat a réseket ahová beférnek pl. a szekrényeknél, hűtőnél, konyhabútornál.

20181117_113359

Mivel a tengerimalac csak nagyon ritkán szoktatható szobatisztaságra így vagy terítsünk le egy régi lepedőt, ágytakarót, fürdőlepedőt, amit nem sajnálunk, ha esetleg pisis lesz, vagy pedig műanyagpadlón, köves padlón engedjük ki őket. A kifutóba rakjunk szénakupacokat, berakhatjuk a bújóikat, vagy készíthetünk kartonból alagutakat, házikókat. Ezek között vígan fognak felfedező utakra menni, vagy ún. popcornozásba kezdenek, ami észvesztő ugrabugrálást jelent.

Kezdetben lehetséges, hogy tengerimalacaink meg lesznek ijedve a "nyílt terep" miatt, adjunk időt annak, hogy feloldódjanak, esetleg a napi 1 karika zöldségjüket érdemes ilyenkor odaadni, hogy jó dologgal kössék össze a kint létet.

értékelés