A Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsius syrichta)
A koboldmaki egy körülbelül 45 millió éves főemlős család tagja. Nyugati biológusok fedezték fel és vették nyilvántartásba e fajt a XVIII. században. 

A Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsius syrichta) a Fülöp-szigeteken őshonos. A Fülöp-szigetek dél-keleti részén található, különösen Bohol, Samar, Leyte és Mindanaoban. A Fülöp-szigeteki koboldmaki egyike a valaha ismert legkisebb főemlősöknek. Magassága 8,3-16 cm, súlya pedig mindössze 80-160 g. Egy átlagos felnőtt példány kényelmesen elfér ez ember tenyerében is.

 

fulop-szigeteki-maki

 


A koboldmaki legfeltűnőbb ismertetőjele a két hatalmas szeme. Valójában ő a legnagyobb szemű emlős. E szemek 16 mm szélesek és aránytalanul óriásiak a testméretéhez viszonyítva. Ami még lenyűgözőbb, az, hogy a szemek rögzítettek üregükben. Egy szóval: nem tudják mozgatni szemüket, a fejüket viszotn 180 fokban el tudják fordítani. A koboldmaki vékony farkát leginkább egyensúlya megtartására használja, ennek hossza körülbelül kétszerese a majom magasságának.

 

fulopszigeteki-koboldmaki


A maki élőhelye a trópusi őserdők sűrű növényzete és az olyan fák, amelyek védelmet nyújtanak, vagy a magas fű és a bambuszhajtások. A koboldmaki elsősorban rovarevő, ezért élő rovarokkal táplálkozik, de megfigyelték, hogy takarmánypókokat, kisebb gyíkokat, madarakat és hasonlókat is eszik. A koboldmakiknál a vemhesség körülbelül 6 hónapig tart. A párzási időszak áprilisban kezdődik és május végén ér véget. A nőstények szájukban viszik utódaikat, az újszülött kevesebb, mint egy hónap alatt megtanul csimpaszkodni az ágakon és ugrálni. 1991 szeptember 13-án a Környezeti és Természeti Erőforrások Minisztériuma (DENR) a veszélyeztetett fajok közé sorolta a Fülöp-szigeteki koboldmakit.

 

kobold-maki

 


Az ide sorolt fajok és alfajok olyan vadon élő állatok, melyeket a kipusztulás veszélye fenyeget, ha az ezt okozó tényezők továbbra is fennállnak. Bárkinek, aki megcsodálja, azonnal elnyeri a tetszését ez a lenyűgöző majmocska, a koboldmaki viszont nem szereit az emberi gondoskodást. Ha eltávolítják természetes élőhelyéről, hajlamos az öngyilkossági kísérletekre (saját nyakát töri ki), vagy egyszerűen nem eszik és éhenhal.

hozzászólások
értékelés