Mongol futóegér: örökmozgó és barátságos

5

A mongol futóegér (Meriones unguiculatus) nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú.

Mongol futóegér (Meriones unguiculatus)


A mongol futóegér örökmozgó és rendkívül barátságos, "szocializált" rágcsáló. Közel 30 éve vált házikedvenccé. Nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú. A tenyésztőknek köszönhetően színben létezik. Leggyakoribb a zsemleszínű, fehér hasú változat. Szeme fekete vagy piros is lehet. Könnyűszerrel és olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, kisállattenyésztőktől.

 

mongol futóegér, futóegér, egér
mongol futóegér


Mit igényel a futóegér?


Nagy helyre van szükségük. 2-3 egyed tartásakor minimum 80x40 cm-es alapterületű és 50-60 cm magas terrárium szükséges. Azért kell ekkora méretű terrárium, mert futóegerek lévén - ahogy nevük is mutatja - futkározni és ugrálni szoktak.

Rendkívül mozgékony rágcsáló, nyughatatlan, egy helyben szinte sohasem látni. Mindig legyen a terráriumban valami játék.

Ne feledjük, hogy kis kedvencünk "lakhelyét" hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.


Mit eszik a mongol futóegér?


Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. Sivatagi állat révén a mongol futóegér keveset iszik, de mindig szükéség van friss vízre. Olyan önitatót válasszunk, amelyet nem tudnak felborítani, vagy beszennyezni.

Egész nap ébren van, nem úgy, mint pl. az aranyhörcsög. 2-3 órás ébrenlétet 3-4 óra alvás követ. Lehetőleg minden nap foglalkozzunk velük legalább 10 percet, így megszokják a szagunkat. Legalább 2 egeret kell együtt tartani, mert a magányos egér könnyen vaddá válhat. 3-4 évig élnek el, de volt példa a 7-8 évre is.


Hogyan szaporodik a futóegér?


A nemek meghatározásánál az ivarszervek és a végbélnyílás távolságát kell figyelembe venni. Ez a hímeknél kétszer olyan hosszú, mint a nőstényeknél. A fiatal mongol futóegér hímek herezacskója fekete színű, és a hasi illatmirigyek kifejezettebbek.

A mongol futóegér nőstény 21 napig vemhes. Egyszerre 3-8 utódot hoz világra. A kicsik 3 hétig szopnak. Az újszülötteket szigorúan tilos zaklatni. Ha gyakori a zaklatás, az anyjuk fölfalja őket. Amíg a picik fel nem nőnek, és el nem hagyják az otthont, addig ne takarítsuk a terráriumot.

 

  • Latin név: Meriones unguiculatus
  • Angol elnevezés: Mongolian Gerbil
  • Német elnevezés: Mongolische Rennmaus
értékelés