- -
Repülőmókus - Batman erdei rokona
A repülőmókus valójában nem tud repülni, hanem - vékony repülőhártyájának segítségével - a magasabb fák tetejéről az alacsonyabbakra "vitorlázik".

A repülőmókus (Glaucomys volans) Észak-Amerika keleti részén, keményfaerdők mélyén lakozik, különösen kedveli a juhar-, bükk-, tölgy- és nyárfákat. Apró termete - súlya nem több mint 50-70 g, hossza kb. 25 cm - ellenére hatalmas szemei vannak, melyek éjjeli életmódjához és a "repüléshez" szükséges éleslátáshoz alakultak ilyenné. Teljes testhosszának csaknem felét a nagy, borzas, hát-hasi irányban lapított farok teszi ki.

A nagy vitorlás

Valójában nem tud repülni, hanem - vékony repülőhártyájának segítségével - a magasabb fák tetejéről az alacsonyabbakra "vitorlázik". Ugrás előtt csak széttárja lábait, ezáltal a test két oldalán - a csukló és boka közt lévő - hártya kifeszül és máris kész a vitorlázásra. A hártya feszességének változtatásával és farka pozícionálásával képes szabályozni sebességét, valamint remekül becélozni a menetirányt.

repülőmókus
A déli repülőmókus mindenevő, kedvencei közt azonban a magvak, mogyorók, makkok és a különféle bogyók szerepelnek

Landolás előtt farkát megemeli - ezzel lassítja sebességét - lábait pedig úgy tárja szét, hogy hártyái ejtőernyőként működjenek. Mindig normál testtartásban - fejjel felfelé - landol a fatörzsön, érkezés után azonban rögtön továbblendül valamelyik közeli fára, kijátszva ezzel a rá várakozó ragadozót, amely - az akár 50 méteres vitorlázás ideje alatt - nyugodtan "kiszámolhatta" az érkezés helyét.

Szaporodás

Évente kétszer szaporodik, párzási időszaka januártól áprilisig és júniustól augusztusig tart. A nőstények vemhességi ideje csupán 40 nap - általában 2-3 utódot hoz létre. Ellés után 90 nappal már el is választja a piciket, egy év elteltével pedig ez a nemzedék is készen áll a családalapításra. Üreges fákban és a fakopáncs által készített odúkban rendezi be lakhelyét, melyben a nőstény harciasan védelmezi utódait.

Bár eddig azt állították, hogy a hím csak a szaporodási időszakban keresi fel a nőstényt, ennek ellentmond az a tény, hogy rendszeresen látni repülőmókust párjával.Télvíz idején pedig 10-20 fős csapatokban járják az erdőt. Élettartama a vadonban átlagosan 5-6 év, fogságban - ahol minden szükséges tápanyagot és védőoltást biztosítanak számára - 10 évig is elélhet.

Déli repülőmókus
Déli repülőmókus

Táplálkozás

A déli repülőmókus mindenevő, kedvencei közt azonban a magvak, mogyorók, makkok és a különféle bogyók szerepelnek.

Tartása

Ha szeretnénk egy ilyen kis csodajószágot, nem árt, ha van a kifutójában néhány méretes fa, hogy kedvére vitorlázhasson. A lakásban tartott állatkák esetén feltétlenül gondoskodni kell a balesetmentes röppályáról. A cicákat pedig száműzzük otthonról, mert bizony a repülőmókus kedvelt csemegeként szerepelne az étlapjukon.

Angol neve: Southern Flying Squirrel

Latin neve: Glaucomys Volans

értékelés