Tényleg elterjedtek a vadászgörények körülöttünk?
Útlevél kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek - az ezzel kapcsolatos híradások kapcsán sokan felkapták a fejüket a harmadik állat hallatán. Vadászgörényeknek? Hát ide jutottunk az EU-val, hogy most már a görények is útlevéllel utaznak?

Vadászgörény útlevél

 

Útlevél kutyáknak, macskáknak és vadászgörényeknek - az ezzel kapcsolatos híradások kapcsán sokan felkapták a fejüket a harmadik állat hallatán. Vadászgörényeknek? Hát ide jutottunk az EU-val, hogy most már a görények is útlevéllel utaznak?

 

görény, vadászgörény, háziállat
A vadászgörény a harmadik legnépszerűbb kisállat

A vadászgörény állítólag a harmadik legnépszerűbb kisállattá lépett elő a Nyugat-Európai országokban. Bár a görény inkább vad- mint háziállat, társállatként jó ideje él az ember társaságában. A 20. század elején magyar portákon is gyakran tartották macska helyett, a rágcsálók távoltartására és - ahogy neve is mutatja - valódi vadászatra. A görény egyébként hazánkban vadon is él. A mezei görény és a molnárgörény azonban ritka fajoknak számítanak. Nagyon hasonlít a nyesthez és a nyuszthoz, amely fajokkal rokonságban is áll.

Később már nem társ-, hanem prémes állatként tartottak görényt. A hazai prémfarmok azonban az utóbbi évtizedekben visszaszorultak, így napjainkban szinte sehol nem veszik már át a görényprémet. Görénybundásokkal sem találkozni már gyakran (le is vadásznák őket a hobbi-görénytartók).

 

görény, vadászgörény, kedvenc
Hódít a vadászgörény

Húsz éve indult hódító útjára a hobbigörény. Rendkívül aranyos jószág, amely kedves is tud lenni, hallgat a nevére, lakásban tartható. A kutyához és macskához képest önfejű, gyakran kibújik belőle a vadállat. Sokan azért tartják, mert a kutyát nem lenne lehetőségük sétáltatni, vagy a macskaszőrre allergiásak. A görény ugyanis a gazdája távollétében alszik, nem kell vele törődni. Szőre pedig sokkal kevésbé allergén, mint a macskaszőr. Ketrecben is tartható (ha az egy fél négyzetméternél nagyobb), de akkor rendszeresen ki kell engedni a szobába szaladgálni. Sétálni is szeret, de ilyenkor tartsuk pórázon.

A vadászgörény értelmi szintje a kutyához vagy a macskához hasonlítható, de a görény önfejű és öntörvényű jószág. Nagy nehezen idomítható, de senkit nem fogad el tulajdonosként, gazdaként. Ha a természetbe kivisszük és elengedjük, akkor elmegy és nem jön vissza. Talán visszavadul. Azonban igen vízigényes állat, néhány nap alatt kiszárad, ha nem jut ivóvízhez.

 

vadászgörény, görény, kisemlős
A vadászgörény tartása nem olcsó mulatság

Ha a görénynek távirányítója lenne, akkor csak két gomb lenne rajta: a STAND-BY és a PLAY. Az előbbi állapotban ugyan él a görény, de annyira kába, hogy akárhogyan hajtogathatjuk, rakosgathatjuk, nem ébred fel. Play üzemmódban viszont megállíthatatlan, mindent megcsinál, amit a fejébe vesz. És ami a legérdekesebb: a két üzemmód között azonnal és bármikor képes váltani.

A vadászgörény tartása nem olcsó mulatság. Beszerzési ára 5-20 ezer forint között ingadozik, azonban házra, hordtáskára, edényekre, nyakörv helyett hámra van szüksége, és ezek költsége további tízezrekre rúghat. Célszerű a tartott görényeket ivartalanítani, és ennek állatorvosi díja (nemtől függően) 7-20 ezer forint. Kisállat-boltokban kapható, de tenyésztőtől érdemes vásárolni, hogy pontosan ismerhessük a származását. A vadászgörény eléggé beltenyésztetté vált. Háromféle szín létezik itthon: a vadas (cirmos), a bézs és az albínó. Külföldön sok egyéb érdekes szín is megtalálható, de szinte mindegyikhez kapcsolódik egy öröklődő rendellenesség. Például a panda színű (zoknis, mellényes) görények legtöbbje süket, az angóra görények nőstényének pedig nincs teje. A beltenyésztés és túltenyésztés ellen elsősorban a törzskönyvezés bevezetésével lehet védekezni. Chipet is ültettethetünk az állatba, így - ha elszökik - fellelhető az eredeti gazdája.

Ha görényt viszünk haza, célszerű a lakást görénybiztossá tenni. Bár a görény nem rágja szét a vezetékeket, mint a rágcsálók, viszont minden számára mozdítható (5 kilónál könnyebb) dolog alá benéz, bebújik. Mindegy, hogy zsebrádió vagy kristályváza van a polcon: rossz helyen van.

A görény a lakásban elhelyezett almokon végzi el a dolgát. 95%-ban szobatisztaságra tanítható. Ez azt jelenti, hogy ha az alom 5 méternél nagyobb távolságra kerül tőle, akkor nem fárad el odáig.

A görény egyébként nem büdös, csak annyira, mint egy kutya vagy macska. Viszont van bűzmirigye, amelyet - ha sokkot kap - elenged. Szerencsére igen ritkán kerül erre sor. Nem igaz az a tévhit sem, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor tapétát kell cserélni otthon: egy egyszerű szellőztetés megteszi.

Tényleg elterjedtek a vadászgörények körülöttünk?

Nemrég alakult meg a Magyar Vadászgörény Klub (www.mvk.hu), amely a görénytartók összefogását és kapcsolattartását hivatott elősegíteni. Sajtóreferensük, Csernai Katalin a MÚOSZ Állatvédő Szakosztály sajtótájékoztatóján számolt be az egyesület céljairól. Ők 10 és 100 ezer közöttire becsülik a hobbi célból hazánkban tartott görények számát

Két vadászgörényes könyv is megjelent mostanában, amelyeket a jelenlegi és jövőbeli görénytartók lelkesen fogadtak. Az első könyv Szentesi Gyöngyi munkája, "Egy vadászgörény naplója" címmel. Sydney, a vadászgörény történetét már a háziállat.hu olvasói (és szerkesztői) is kitörő lelkesedéssel követték, majd folytatását követelték. A másik könyvet Nagy László amatőr görényrajongó írta, "Vadászgörények a családban" címmel: ez a könyv Panka és Marci kalandjait örökíti meg, hasznos tanácsokkal szolgálva a görénytartáshoz kedvet kapóknak.

 

 

Vadászgörény bébik

 

értékelés