Az airedale terrier az egyik legnagyobb termetű terrier. Erőteljes felépítésű, elegáns megjelenésű, harmonikus mozgású kutya. Teste négyzetbe rajzolható. Feje balta formájú.

Airedale terrier

FCI III. fajtacsoport (Terrierek)

Az Airedale az egyik legnagyobb termetű terrier. Valószínűleg először az Aire völgyében (Anglia, Yorkshire) tenyésztették ki először. Erőteljes felépítésű, elegáns megjelenésű, harmonikus mozgású állat. Teste négyzetbe rajzolható. Feje balta formájú. Füle V alakú, tőben előrebicsaklik. Farka magasan tűzött. Mellső végtagjai oszlopszerűek. Szőrzete drótos. Színe fekete-cserbarna. Szőrzetét trimmelik. Marmagasság: kan 58-61 cm, szuka 56-59 cm. Várható élettartama: 12-14 év.


Airedale terrier, a mókamester

Az Airedale terriert a terrierek királyának tartják. Vidám természetű, ez már mozgásán is látszik. Kimondottan családi kutya. Igényli, hogy foglalkozzanak vele. Következetes, de mégis gyengéd bánásmódot igényel, a többi őrző-védő fajtánál érzékenyebb lelkű. Célirányos kiképzéssel lehet: házőrző, sportkutya, vadászkutya, mentőkutya. Hivatása szerint azonban mindenek előtt mókamester.


A terrier kiváló futó

Tanulékony, jó házőrző, imádja a gyerekeket, betegségekkel szemben eléggé ellenálló, de érzékeny lehet az allergiás bőrbetegségekre. Lakásban is tartható, mert nem vedlik. Kiváló futó és ugró, temperamentumos, ok nélkül nem támad, nem verekedős, barátságos, játékos, ragaszkodó, remekül úszik. Az Airedale terrier kiegyensúlyozott, rendkívül könnyen nevelhető, kiképezhető.

  • Angol elnevezés: Airdale terrier
  • Német elnevezés: Airedale terrier
  • Francia elnevezés: Airedale terrier
  • Spanyol elnevezés: Airedale terrier

 

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/007gb2003_en.doc

értékelés