A belga juhászkutya barátságos és bátor

A belga juhászkutya bátor, kiegyensúlyozott, barátságos kutya, amelyik megbízható, kedves játszótársa a gyerekeknek, és állandó gyengéd szeretettel veszi körül az egész családot.

Belga juhászkutya

FCI I. fajtacsoport (Pásztor és juhászkutyák)

Pásztorkutyák. A kutya egyik legfontosabb munkaterülete az állatok őrzése és terelése.

Belga juhászkutya. A belga juhászkutyák régóta közkedvelt munkakutyák. Négy változatuk ismert: a drótszőrű, vörösesbarna Laekenois, a rövid szőrű, vörösesbarna Malinois, a hosszú szőrű, fekete Groenendael, és a szintén hosszú szőrű, de többnyire vörösesbarna Tervueren.

A belga juhászkutya kedves és bolondos kutya


Valamikor minden juhászkutyafajta hasonló feladatokat látott el, így természetük, temperamentumuk bizonyos mértékig ma is hasonló, mégsem lehet őket egy kalap alá venni. A Groenendael és a Tervueren például kicsit olyan, mint a vidám és eleven kisgyerek. Kedves, bolondos kutyák, ezért különösen érzékenyek a túl korai, egysíkú, katonás kiképzésre. Ennek oka az, hogy csak viszonylag későn, két éves korukra válnak felnőtté, addigra érik el a szükséges belső egyensúlyt, érettséget és magabiztosságot. Ezenkívül a felnövekvő kölykök gyakran mennek keresztül egy második érzékeny szakaszon.

Szeretetre vágyó kutyafajta


A 4-5 hónapos kamaszok sokszor újra észrevehetően bizonytalannak mutatkoznak, más alkalmakkor viszont kifejezetten keménynek és terhelhetőknek tűnnek. Az érdeklődőknek fontos tudniuk, hogy a "belga" nem egy átlagos fajta a sok juhászkutya közül, hanem egy olyan csodálatos teremtmény, amelynek kölyökkorától a felnőttkor eléréséig nagyon sok szeretetre és "kutyás együttérzésre" van szüksége ahhoz, hogy végül olyan legyen, amilyennek kell: bátor, kiegyensúlyozott, barátságos kutya, amelyik megbízható, kedves játszótársa a gyerekeknek, és állandó gyengéd szeretettel veszi körül az egész családot.

Nagyság: kanok 62-66 cm. Súly: 25-30 kg. Szukák: 56-62 cm. Súly: 22-26 kg.

  • Angol elnevezés: Belgian shepherd dog
  • Német elnevezés: Belgischer Schäferhund
  • Francia elnevezés: Chien de berger belge
  • Spanyol elnevezés: Perro de pastor belga

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/015gb2002.doc

értékelés