Szamojéd, a legkedveltebb szánhúzó kutya

5

A szamojéd elsőként vált ismertté mint szánhúzó kutya, már a XVIII. század végén. Eredeti gazdáik, a szamojédek - akikről nevüket is kapták - nomádok voltak. 

Szamojéd kutya

FCI V. fajtacsoport (Spitzek és ősi típusú kutyák)

Szánhúzó kutyák. A tundratájak nélkülözhetetlen állatai. Szánhúzásra, vadászatra - húsát emberi táplálkozásra is felhasználják, bőrükből ruhaneműt varrnak.

Szamojéd. Elsőként vált ismertté mint szánhúzó kutyafajta, már a XVIII. század végén. Eredeti gazdáik, a szamojédek - akikről nevüket is kapták - nomádok voltak, Észak-Nyugat Szibériában a Chatanga folyó és Arhangelszk között éltek. A kutyákat egyaránt használták a felszerelés, az emberek szánon történő húzására, a vadászat során a vad megkeresésére, felhajtására, a gyerekekre való vigyázásra, sőt éjszaka még melegítőként is szolgáltak.


A szamojéd ideális családi kutya

A legkönnyebben kezelhető szánhúzó fajta, ideális családba, gyerek és idős emberek mellé család- és emberszeretetének köszönhetően. Csak az a fontos, hogy ne legyen sokat egyedül, mert unalmában - kutya vagy embertárs nélkül - bizony könnyen keres magának olyan elfoglaltságot, ami nem biztos, hogy a gazda tetszését elnyeri, hiszen ki szereti, amikor ápolt kertjét kráterek díszítik, vagy károsul lakása berendezése. A szamojéd hű, engedelmes, szelíd és alkalmazkodó, mégis önálló, emiatt következetes és rendszeres nevelést igényel. A fajtát ismerő leendő gazdiknak ajánlott,

szamojed_kutyafajta

Szamojéd, mint mosolygó mentőszolgálat

Feltűnő, büszke tartása, erős és elegáns termete, mosolygó arckifejezése és gyönyörű hófehér szőre miatt azonnal magához vonzza a tekintetet. A samoyed ösztönösen emberbarát, kiválóan alkalmas agility, nyomkereső és mentőkutyának. Bárki számára ajánlható, aki örül a hatalmas és önzetlen szeretetnek.

  • Angol elnevezés: Samoyed
  • Német elnevezés: Samojede
  • Francia elnevezés: Samoyede
  • Spanyol elnevezés: Samoyedo
értékelés