5
Szibériai husky, a gyors és elegáns munkakutya
A szibériai husky közepes termetű, gyors és elegáns mozgású, minden szélsőségtől mentes munkakutya. Idegenekkel szemben nem túl gyanakvó. 

Szibériai husky

FCI V. fajtacsoport (Spitzek és ősi típusú kutyák)

Szánhúzó kutyák. A tundratájak nélkülözhetetlen állatai. Szánhúzásra, vadászatra - húsát emberi táplálkozásra is felhasználják, bőréből ruhaneműt varrnak.

Szibériai husky. A szibériai husky közepes termetű, gyors és elegáns mozgású, minden szélsőségtől mentes munkakutya. Eredeti funkciója szánhúzó, könnyű terhet közepes sebességgel nagy távolságokra képes elhúzni. Barátságos, kedves, intelligens, tipikusan társaságkedvelő, nehezen viseli az egyedüllétet, nem házőrző típus. Idegenekkel szemben nem túl gyanakvó.

 

 

dsc_09081_width

 


Husky: Bizonytalan eredet


A kutatók egyöntetű véleménye, hogy Szibériából származik, de pontos kialakulási helyét nem tudják biztosan. Vélhetően a kelet-szibériai csukcs nép szánvontató kutyájaként terjedt el.

 

husky

jtk_width

msik

 

A szibériai husky megjelenése


Legszembeötlőbb jellegzetessége e fajtának a közepes méret, könnyed szabad mozgás, tömör, dupla, közepes hosszúságú szőrzet. Szőrszíne a fehértől a feketéig minden szín lehetséges. Gyönyörű fej, átható, de mégis barátságos tekintet jellemzi. Szemek mandulavágásúak, kissé ferde metszésűek, színük lehet barna, kék, vagy a felemás is elfogadott. Harapása ollós. Közepes nagyságú, magasan tűzött háromszög alakú fülek. A koponyája közepes nagyságú minden esetben harmonizálnia kell a testtel, stop kifejezett. Az orr és ajkak jól pigmentáltak, de az ún. hóorr is elfogadott. Nyak közepes hosszúságú büszkén tartott. Végtagok párhuzamos állásúak, egymástól nem túl távolállók, combok jól izmoltak. Mancsok oválisak és zártak. Farok dús szőrzetű, magasan tűzött, nem kunkorodhat egyik oldalra sem és nem feküdhet a kutya hátára. Mozgása könnyed, járása gyors, miközben a hát egyenes és kemény marad.

 

vizes_width

 

SZIBÉRIAI HUSKY
YSL In Love Again Of Nordica (Larissza)
2009.03.27.
Apa: Kaila’s Rogue Commando (Stich)
Anya: Sweet Victory Of Nordica (Neeka)
Várható alom 2011 ősz

 

szibériai husky kiskutya akció közben

 

A szibériai husky egy különleges kutya


Szépsége, kedvessége, okossága és különlegessége miatt igen népszerű családi, sport, és kiállítási kutya is. A szibériai husky egy különleges kutyafajta ezért megvásárlása előtt mindenféleképpen tájékozódjon a fajtáról bővebben a kiválasztott tenyésztőnél!

  • Angol elnevezés: Siberian husky
  • Német elnevezés: Siberian Husky
  • Francia elnevezés: Siberian husky
  • Spanyol elnevezés: Siberian husky

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/270gb2000_en.doc

 

SZIBÉRIAI HUSKY TENYÉSZTŐ:

h_width


Kovácsné Szalay Mária
2030 Érd, Tusnádi utca 52.
Telefon: 06 70 36 61 702
Fax: 06 23 377-267
naarvik@t-online.hu

értékelés