5
Az angol bullterrier az előítéletek áldozata
A bullterrier hűséges társa az embernek, ugyanakkor fegyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a "fejére nőhet". Igazi akaratos kutya. Igazi terrier. 

Bullterrier

 

FCI III. fajtacsoport (Terrierek)

A terrierek csoportja igen széles: hosszúlábú, rövidlábú, illetve bulltípusú terrierek ismertek. Felhasználásuk igen vegyes, a munkakutyától a kotorék-, vadászkutyákon át a családi kedvencig bezárólag.

 

Angol bullterrier

 

"Az előítéletek áldozata". A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. A tenyésztési cél a kezdetekben kizárólag fehér egyedekre irányult.

Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is, így már a kezdetektől fogva kiállításokon is szerepeltették  ezek a kutyákat. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből.

 

 

angol-bullterrier
Az angol bullterriert harcra tenyésztették

 

 


Fehér herceg, a bullterrier

 

Raymond Oppenheimer nevéhez fűződik a modern bullterrier kitenyésztése. Mára már nem csak elfogadott, de teljesen egyenértékű a színes bullterrierek tenyésztése. A bullterrier mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta.


Határtalan önbizalom

 

A bullterrier hűséges társa az embernek, ugyanakkor állandó figyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a "fejére nőhet". Saját elgondolása van a feladatokról és bizony nem mindig könnyű elérni velük a kitűzött célt. Igazi terrier. A bullterrier nem parancsoláshoz szokott embernek való kutya, de még kevesebb örömöt ígér az engedékeny gazdának, ugyanis a laza bánásmódot szemérmetlenül, szemtelenül, kihasználja. A bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden és mindenki felé, kíváncsisága nem ismer határt. Az agresszió nem megengedett, a kiállításokon ill. a tenyésztésből kizáró ok!  Vidám emberek, vidám kutyája! A gyerekekkel kimondottan jó a kapcsolata, bár hevességük és kedvességük néha "túl sok"-nak tűnhet.

 

 

bullterrier cicával játszik :)

 


A bullterrier átlagos életkora 10-12 év. A standard nem tesz említést, se súly-, illetve méretkorlátozásról, a  lényeg az összkép. Szőre sima rövid, ezért lakásban is könnyen tartható. Színe lehet fehér (nálunk csak a fejen lévő foltok a kívánatosak, pl. monokli, fülfolt). csíkos, vörös, fekete-fehér és fekete-fehér csíkos jegyekkel (ezek általában a lábvégeken, illetve a pofán láthatóak). A kék és a májszín nagyon nem kívánatos. A fajta egyedi jellegét tagadhatatlanul a fej formájának köszönheti. Elölről nézve tojás alakú, teljesen telt. A profilt a fej felső részétől az orrhegyig szelíd ív teszi jellegzetessé. A fajta kistestvére a miniatűr bullterrier, de nálunk a max. marmagaság 35,5 cm lehet.

 

 

aranyos-bull-terrier
Az előítéletek áldozata

 


A bullterrier kellemes, szeretetre méltó családi kutya, természeténél fogva vonzódik az emberhez.

  • Angol elnevezés: Bull terrier
  • Német elnevezés: Bull Terrier
  • Francia elnevezés: Bull terrier
  • Spanyol elnevezés: Bull terrier (Estándar)

FCI standard leírás:

Bullterrier kutyust szeretnél?

értékelés