Ritkaságnak számító, kiveszőben lévő, több figyelemre érdemes magyar kutyafajta az erdélyi kopó. Ez az ősi magyar kopófajta kitűnően hajt és állít, de a gyerekeket is nagyon szereti.

Erdélyi kopó

FCI VI. fajtacsoport (Kopók, vérebek)

A kopók a legrégibb típusú vadászkutyák. Már 6000 éve is ismerték őket, azz egyiptomi domborművek kutyaábrázolása legalábbis ezt bizonyítja. Az európai kopók őse valószínűleg a legendás hírű kelta kopó, a segusier volt. A kelta kopóból az idők során két típus fejlődött ki, használattól függően: a falkakopó, melyet az ún. parforce (lovas üldözés) vadászat során használtak, és a gyalogkopó, melyet szólóban vagy párosával "tettek nyomra", s úgy hajtott vadat a gazdája felé. A falkakopók főleg Angliában és Franciaországban - ahol mesterséges "vonszalék" után futtatva ma is használják őket -, míg a gyalog- vagy hajtókopók maradványai a közép- és kelet-európai hegy-vidékeken találhatók meg manapság.

 

Az öntisztuló erdélyi kopó

Ritkaságnak számító, kiveszőben lévő, több figyelemre érdemes magyar kutyafajta az erdélyi kopó.Ez az ősi magyar kopófajta kitűnően hajt és állít, de keresésre és vadelhozásra is használható. Különlegessége a magas, csengő hang, melyet vadászat közben hallat. "Öntörvényű" vadász, jó természetű, megbízható kutya.

 

Az  erdélyi kopó gyerekszerető, bátor és kitartó kutya

A közepesen nagytestű kutyafajta gazdájához nagyon ragaszkodik, meg is védi bármi áron. Gyerekszerető, jóindulatú, bátor, kitartó eb. Szaglása kitűnő, jó jelző, házőrzőnek is kiváló, valódi "mindenes" kutya. Igénytelen és könnyen tanítható. Rövid szőre miatt lakásban is jól tartható, ha kellő mozgást biztosítunk számára. Úgynevezett "öntisztuló" szőrtípusú, nem kell nyírni, sem trimmelni, ezért gondozása egyszerű és olcsó.

Színe fekete és őzbarna, fehér jeggyel. A hosszúlábú erdélyi kopó marmagassága 55-60 cm, súlya 30-35 kg.

  • Angol elnevezés: Transylvanian Hound
  • Német elnevezés: Transylvanischer Laufhund
  • Francia elnevezés: Chien courant de Transylvanie
  • Spanyol elnevezés: Sabueso de Transilvanía

FCI standard leírás

értékelés