Pumi: vakmerő, bátor és jó szimatú kutyafajta

5

A pumi értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig magára vonja a figyelmet. Nem lehet nem szeretni!

Pumi, a terelő pásztorterrier

FCI I. fajtacsoport (Pásztor és juhászkutyák)

Pásztorkutyák

A kutya egyik legfontosabb munkaterülete az állatok őrzése és terelése.

 

Pumi

Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Házőrzésre, dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya.

A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.Pumi: bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya

Középnagy testű, nagyon élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, terrier jellegű pásztorkutya. A terrier jelleget leghatározottabban a feje mutatja: az arcorri része megnyúlt, füle felálló, melynek felső egyharmada előre bicsaklik. Törzse és a végtagok oldalról négyzetes formát mutatnak. Nyaktartása a közepesnél magasabb, állandóan figyelő jellegű. Szőrzete középhosszú, göndör, vagy hullámos, tincsekbe rendeződő. Több színben előfordul, de mindig egyöntetű kell, hogy legyen.

A pumi vakmerően bátor

Nyughatatlan vérmérsékletű, nagy munkakedvvel megáldott, rendkívül élénk terelő eb. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig magára vonja a figyelmet. Elég hangos kutyafajta. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperarumot sugároz. Állása, figyelő magatartása mindig tevékenykedő testtartást mutat. Félénkség, vagy flegma viselkedés - fajtaidegen tulajdonság.

  • Angol elnevezés: Pumi
  • Német elnevezés: Pumi
  • Francia elnevezés: Pumi
  • Spanyol elnevezés: Pumi

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/056gb2000_en.doc

Pumi kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó pumi kutya hirdetések!

értékelés