Rövidszőrű magyar vizsla, a mindenes vadászkutya

5
Rövidszőrű magyar vizsla, a mindenes vadászkutya
A rövidszőrű magyar vizsla mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jól kell vadásznia mezőn, erdőben és vízen. A kutya jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás. 

Rövidszőrű magyar vizsla

FCI VII. fajtacsoport (Vizslák, szetterek)

Vizslák. A leggyakrabban használt vadászkutyák. A megszimatolt apróvadat, például fácánt mozdulatlanná dermedve "állják". A lelőtt vadat megkeresik, és gazdájukhoz viszik. Igen sokoldalúak, jól dolgoznak vízi vadászatokon is, de a sebesült nagyvadat is nyomon követik és megtalálják. Sok millió forint hasznot hajtanak, segítségük nélkül a meglőtt vadaknak kb. harmada elvész. Közép-termetűek, arányosak, szikárak, nagy, lelógó fülük van. Élénkek, mégis kiegyensúlyozottak, szaglásuk kiváló, intelligensek és tanulékonyak. Számtalan fajtájukat tenyésztik, mi csak az általánosan elterjedteket említjük meg közülük.

Magyar vizsla

 

Rövidszőrű magyar vizsla. Középnagy, elegáns megjelenésű sárga, rövid szőrű mindenes vadászkutya. Inkább könnyed felépítésű, száraz, szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. Mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jól kell vadásznia mezőn, erdőben és vízen. Jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás, a kiváló elhozási hajlam, a csapakövetési készség és a vízszeretet.

 

Rövidszőrű magyar vizsla, vizsla

 

Milyen a vizsla természete?


Karaktere élénk, barátságos kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Alapvető tulajdonsága a kiemelkedő kapcsolattartási készség. A durva bánásmódot nehezen viseli el. Alapvetően nem lehet agresszív, és sohasem lehet félénk. Bár eredendően vadászkutya, kifejezetten nagy mozgásigénnyel, természete révén lakásban, kedvtelésből is könnyen tartható.

 

 

rövidszőrű magyar vizsla, vadászkutya
Rövidszőrű magyar vizsla: mindenes vadászkutya

 

  • Angol elnevezés: Hungarian short-haired pointing dog
  • Német elnevezés: Kurzhaariger Ungarischer Vorstehhund
  • Francia elnevezés: Braque hongrois ŕ poil court
  • Spanyol elnevezés: Braco húngaro de pelo corto

FCI standard leírás: http://www.dogdomain.com/fcistandards/fci-057.htm

Magyar vizsla kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó magyar vizsla kutya hirdetések!

értékelés