Drótszőrű magyar vizsla: Mit tud? - Kutyafajták
5

A drótszőrű magyar vizsla középnagy testű vadászkutya. Megjelenése tükrözi mindenes vizsla voltát, a kitartást, munkabírást, igénytelenséget.

Drótszőrű magyar vizsla

FCI VII. fajtacsoport (Vizslák, szetterek)

Vizslák. A leggyakrabban használt vadászkutyák. A megszimatolt apróvadat, például fácánt mozdulatlanná dermedve "állják". A lelőtt vadat megkeresik, és gazdájukhoz viszik. Igen sokoldalúak, jól tűrik a terep nehézségeit, az időjárás szélsőségeit. Jól dolgoznak vízi vadászatokon is, de a sebesült nagyvadat is nyomon követik és megtalálják.

Sok millió forint hasznot hajtanak, segítségük nélkül a meglőtt vadaknak kb. harmada elvész. Közép-termetűek, arányosak, szikárak, nagy, lelógó fülük van. Élénkek, mégis kiegyensúlyozottak, szaglásuk kiváló, intelligensek és tanulékonyak. Számtalan fajtájukat tenyésztik, mi csak az általánosan elterjedteket említjük meg közülük.

 

 

drotszoru-magyar-vizsla
Drótszőrű magyar vizsla

 

Drótszőrű magyar vizsla

Középnagy testű vadászkutya. Megjelenése tükrözi mindenes vizsla voltát, a kitartást, munkabírást, igénytelenséget. Szikár csontozatú, száraz izomzatú. Élénk, értelmes. Fajtajellege - robosztusabb voltát kivéve - azonos a rövidszőrű magyar vizsláéval

Feje szikár, jól izmolt melyet még markánsabbá varázsol erős szálú, durva szőrzete. Kissé ovális, közepes nagyságú - a szőr színével megegyező, zsemlesárga színű - szemeiből sugárzik az értelem. Nyaka ívelt, teste arányosan szélesedő. Háta rövid, jól izmolt, egyenes.Drótszőrű magyar vizsla akcióban

 

 

A marmagasság kanoknál 59-64 cm, szukáknál 54-59 cm. A marmagasság és a törzshossz aránya 9:10, tehát a testhossz csak kissé haladja meg a marmagasságot. A rövidszőrű magyar vizslában fellépő spontán mutációképpen, valamint a rövidszőrű magyar vizslának drótszőrű német vizslával való keresztezése által a XX. század harmincas éveit követően állt elő.

Nyugodt vérmérsékletű, jó vadászadottságokkal rendelkező, ragaszkodó, könnyen tanítható, önérzetes, a durva bánásmódot nem tűrő fajta. Vezetőjével kapcsolatot tart, szenvedélyesen kereső, kitartó, jó orrú, szilárdan álló. Elhozási készsége, nyomratartása kitűnő. Vízben is kedvvel dolgozik.

  • Angol elnevezés: Hungarian Wire-haired Pointing Dog
  • Német elnevezés: Drahthaariger Ungarischer Vorstehhund
  • Francia elnevezés: Braque hongrois ŕ poil dur
  • Spanyol elnevezés: Braco húngaro de pelo duro

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/239gb2000_en.doc

Magyar vizsla kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó magyar vizsla kutya hirdetések!

értékelés