Shiba-inu, a japán labdabolond kutya
A shiba-inu Japánból származik, az akita mellett talán a szigetország legelterjedtebb kutyafajtája. Mérete miatt könnyen kezelhető kutya, bár a japán fajták makacssága benne is megtalálható. 

Shiba inu

FCI V. fajtacsoport (spitzek és ősi típusú kutyák)


Shiba inu. A shiba inu Japánból származik, az akita mellett talán a szigetország legelterjedtebb fajtája. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár a hazánkban regisztrált egyedek száma még mindig nagyon alacsony. A shiba egyaránt tartható lakásban és kertben, a hideghez és a nyári hőséghez is jól alkalmazkodik. Kifejezetten társas lény, a magányt rosszul viseli. A shiba születésétől fogva "labda-bolond", az apportírozás a vérében van. Mérete miatt könnyen kezelhető, bár a japán fajták makacssága benne is megtalálható.

 

 

Shiba-inu-kolyok
Shiba inu kutyák

 


A shiba inu játékos módszerekkel könnyen tanítható

A kanok marmagassága 38-42,5 cm, a szukáké 35-39,5 cm. Különösebb szőrápolást nem igényel, hacsak nem kiállításra készítjük fel. Vadász múltja miatt az idegen macskák réme, de a vele együtt élő állatokat nem bántja. Játékos módszerekkel könnyen tanítható, kompakt testfelépítése alkalmassá teszi az agilityre is. Leggyakrabban előforduló színei a vörös minden árnyalata, a vörös-szezám (a szőrszálak vége fekete), és a black and tan.

 

 

Shiba inu kutyakiállításon

 

 

  • Angol elnevezés: Shiba
  • Német elnevezés: Shiba
  • Francia elnevezés: Shiba
  • Spanyol elnevezés: Shiba

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/257gb99_en.doc

értékelés