Mi a flyball?
A Flyball nevezetű sport 1970-ben indult útjára, amikor egy kaliforniai férfi, Herbert Wagner kifejlesztette első teniszlabda kilövő szerkezetét.

A flyball nevezetű sport 1970-ben indult útjára, amikor egy kaliforniai férfi, Herbert Wagner kifejlesztette első teniszlabda kilövő szerkezetét. A legenda szerint Wagner a Johnny Carson Show keretében mutatta be először "tudományát". Nem sokkal ezután a kutyakiképzők és a kutyás klubbok is elkezdték használni a gépet.


Az egyre népszerűbbé váló flyballt először Toronto-Detroit környékén kezdték sportként űzni, mely persze egyben jó móka is volt a kutyák számára. Hamarosan megalakult a North American Flyball Association (NAFA), amelynek világszintű fennhatósága van a világ összes flyball klubja felett. Néhány helyi versenyt követően 1983-ban meg is tartották az első nagy Flyball versenyt.

 

Hogyan játsszák a flyballt?

Két - négy-négy kutyából álló - csapat versenyez két egymással párhuzamos, 15-16 méter (51 láb) hosszú pályán. A kutyáknak, egymást váltva kell leküzdeniük a 4 ugró akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből. A labdát ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a start-/célvonalat. A kutyáknak hiba nélkül és a lehető leggyorsabban kell a feladatot teljesíteniük.

A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak. A páros futamok díjazása általában az első 3 vagy 5 legjobb csapat kiválasztásával történik. Körmérkőzés esetén a legjobb 5 csapat egymással való megmérettetésből kikerülő 3 legjobb csapatot díjazzák.

2310710086_851f54f30f_z


Az ugró akadályok magasságát a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához igazítják. Az ugrók magassága tehát a legkisebb kutya marjánál 10 cm-rel (4 inch) alacsonyabb. Az akadály minimum magassága 20 cm (8 inch) maximum magassága 40 cm (16 inch).Hogyan tanítsuk?

Az alapok elsajátításához nem szükséges flyball gép, akár otthon is meg lehet tanítani a kutyának azokat a mozgásformákat, amik a sport szabályszerű gyakorlásához vagy akár versenyzéshez szükségesek.

  • Először is el kell jutni az engedelmesség egy bizonyos szintjére - a kutyának legyen biztos behívása.
  • Következő lépés az apportírozás megtanítása, a készség fejlesztése.

Ha még nem tud apportírozni a kutyus, akkor legjobb hely a tanításra a folyosó vagy az előszoba. Ezzel egyrészt kizárjuk a zavaró tényezőket, a kutya nem tud elkószálni, nem zavarják meg a különböző illatok, ezáltal csakis ránk és a labdára fog koncentrálni. Másrészről a folyosón való tanítás a majdani versenypálya vonalát mintázza, a kutya nem tud kitérni oldalirányba és megszokja, hogy nyílegyenesen fusson a géphez majd onnan vissza a gazdához.

2352509397_d513374601_z


Gurítsuk el a labdát és mikor a kutya rávetette magát hívjuk egyből magunkhoz. Amint visszatér jutalmazzuk meg valamivel, amit nagyon szeret (párizsi, huzakodás ronggyal stb.). Fontos, hogy először csak keveset gyakoroljunk, ne dobjuk túl messzire a labdát és tartsunk kis szüneteket az eldobások között! Egy-két sikeres visszahozás után játsszunk valami mást a kutyával, botozzunk, rongyozzunk, vagy hagyjuk szaglászni. Tegyük változatossá és élvezetessé ezt a játékot, hogy a kutya megszeresse!Használjunk vezényszavakat!

Célszerű kezdetektől fogva olyan vezényszavakat használni, amiket majd "élesben" is fogunk például "futás!", "hozd!". A labda megszerzése után egyből hívjuk a kutyát, a leggyorsabb általában, ha a nevét mondjuk. Ha a kutyánk már ügyesen hozza vissza a labdát, kezdjünk el használni egy olyan vezényszót is, ami jelzi a kutyának, hogy hamarosan elindulhat a labdáért, például "Figyel!". Fogjuk meg gyengéden magunk előtt, gurítsuk el a labdát, készítsük fel, hogy hamarosan nekiiramodhat ("Figyel!") és amikor a labda már majdnem megállt engedjük el a kutyát a "Hozd!" vezényszóval. Fontos, hogy ugyanolyan sebességgel szaladjon vissza hozzánk, mint ahogy odafelé tette.

Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy tovább lelkesítjük, a labda megszerzését követően folyamatosan hívjuk és elfelé futunk tőle, akár még hátat is fordíthatunk. Amikor a kutya utolér bennünket, feltétlenül jutalmazzuk meg egy másik labdával, jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával. Mindig labdázzunk egy kicsit úgy is, hogy nem tartjuk vissza a kutyát, ügyeljünk arra, hogy ne unja meg amit csinál.

 

Ha már mindez jól megy, szépen fokozatosan elkezdhetjük hozzászoktatni ahhoz, hogy labdával a szájában akadályt ugorjon. A folyosó/előszoba közepére helyezzünk el egy nagyon alacsony ugró akadályt, így szinte észrevétlenül tanulja meg, hogy akadályokon keresztül fusson el a flyball gépig, majd onnan vissza. Játsszunk különböző méretű és anyagú labdákkal, hogy a kutyus megtanulja, hogy minden fajta labdával ugyanazt a feladatot kell végrehajtani.Flyball gépek


A flyball gép egy kilövő szerkezetből áll, ami egy pedál megnyomására megfelelő ívben, magasságban és sebességben lövi ki a labdát, hogy a kutya könnyedén elkaphassa azt a levegőben. A gép régebbi típusai katapult elven működtek. A kutya rálépett a pedálra, ennek hatására kioldódott a katapult és a kutya - jobb esetben - megvárta, hogy megfelelő távolságból elkaphassa a labdát.

Ezek a gépek folyamatosan átalakultak, balesetveszélyességük miatt már nem is nagyon használják őket. Elvétve még találkozhatunk vele, viszont versenyeken már csak az új (amerikai) típusút lehet használni.


A gépek változásával egyidőben az edzésmódok is drámaian megváltoztak. Mindez az elmúlt évtized folyamán ment végbe. A gépek szélesebbek és nagyobbak lettek, a kilövőberendezés, pedig a gép belsejében lett elhelyezve, ami kevésbé jelent veszélyt a kutyákra. A gépek kialakítása elősegíti, hogy a kutya lendülete ne törjön meg azzal, hogy megáll és megnyom egy pedált az egyik mancsával. A gép teljes első része maga a pedál, amin a kutya egy ún. úszóforduló technikával képes lendületvesztés nélkül a labda megszerzésével egyidőben megfordulni. Ez a technika nem csak a sebességvesztést csökkenti minimálisra, hanem védi is a kutya ízületeit - elsősorban a vállakat - a sérülésektől.

Ezek a flyball alapjai, amelyek elsajátításához nem kell semmi más, csak egy labda és sok-sok türelem. Ha kutyusunk megszereti a labdázást és megtanul úgy apportozni, ahogy majd a flyball pályán kell, akkor a gép használatának megtanítása gyerekjáték lesz.

flyball.hu
További információ:
www.flyball.hu

értékelés