Spider: mentőkutyák nevelése
Szlogenjük: Menteni, ami menthető! A miskolci Spider Mentőcsoport segít a természeti katasztrófák, vizi- és közúti balesetek bajbajutottain. Videón a kutyák és gazdák.

A Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport 1996. júniusában alakult, tagjaik önkéntesek akik a mentési és felderítési tevékenységüket karitatív módon, saját kutyáikkal, felszereléseikkel végzik. Fennmaradásuk jelenleg az adózók 1%-tól függ. Leghíresebb kutyájuk, Mancs nevét valószínűleg minden kutyabarát ismeri.

Lehóczki Lászlót a napi gondok mellett a kutyák kiképzéséről és speciális feladataikról kérdeztük.

(A videó lejátszásához gyors internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsold be a hangszórókat, vidd a kurzort a fenti képernyő fölé és kattints a megjelenő lejátszás-gombra. Dőlj hátra - mozi van!)

Háziállat.hu: Mennyi idő egy mentőkutya kinevelése?

Lehóczki László: 10 hetes koruktól foglalkozunk a kutyákkal. Ez még nem a kiképzés, hanem a szoktatás része. 6 hónapos kortól fegyelemre neveljük a kutyákat, a valódi mentési képzés másfél éves korban kezdődik. Ekkor már erős a kutya idegrendszere, stabillá váltak a szokásai. 5-6 éves korában a mentőkutyával már bárhova mehet a mentőcsapat, addigra kiforranak az állat képességei.

Háziállat.hu: Két kutyus, Radar és Negró van a helyszínen. Hányan vannak összesen?

Lehóczki László: Több kutyánk van: azért nincsenek itt, mert a hétvégén is dolgoznak. Múlt hét végén is 4 bevetésre indultunk. Idén korán köszöntött be a baleseti szezon: sajnos már júliusra átléptük a tavalyi balesetmennyiséget.

Háziállat.hu: Milyen balesetekhez riasztják a Spidert?

Lehóczki László: Általában eltűnt személyeket keresünk. Minden évszaknak megvan a tipikus balesete. Nyáron a vizi balesetek dominálnak, a kirándulási szezonban az eltévedő emberek jelentenek munkát, télen pedig - amikor elsősorban Romániában dolgozunk - a lavinák sodorják veszélybe a téli sportok űzőit.

Háziállat.hu: Munka a mentés, vagy hivatássá vált hobbi?

Lehóczki László: Sokan azt mondják, nem vagyunk normálisak, hiszen önkéntes tevékenységként végezzük a feladatunkat. Sokszor a munkatársaink áldoznak arra, hogy dolgozhassanak. Az a legnagyobb örömünk, ha sikerül élve találnunk valakit a bajban. Sajnos ez csak az esetek 10%-ában fordul elő, hiszen amikor a Spidert riasztják, akkor általában már több órája folyik a keresés. Ha az első nap nincs eredmény, attól kezdve hatványozottan csökken a siker esélye.

Háziállat.hu: Akadnak támogatók?

Lehóczki László: Az 1% a fő bevételünk. Ez a működéshez - szűkösen - elegendő. A fejlesztésekhez néha hozzájárulnak vállalkozók is.

A Spider Mentőcsoport riasztható a 112-es közvetlen számon vagy a 30/23-99-001-es mobilszámon.

A videót a LIONS Média készítette.

értékelés