Értékelve: 1x
(5.0 pont)
CÍMKÉK

Főzni jó. Jó, mert tudod, hogy mi az, amit megeszel. Tudod, honnan származnak az alapanyagok, tudod, milyen ízesítőket használtál, milyen körülmények között készítetted el. Rohan a világ, de te szánj időt a lelassulásra a főzésben és az evésben is.

Az ételed ne legyen műanyag

Igen. Könnyebb és kényelmesebb a munkából hazafelé tartva beugrani pár adag ételért a gyorsétterembe. Praktikus elkeverni az instant levesport egy csésze forró vízzel, ahogy a félkész pizza is hamar megsül a sütőben. Nem is lenne ezzel baj, ha ez a módszer nem válna rendszeressé. Nem is jelentene gondot, ha ez szuper egészséges lenne. De nem az. A műételek azontúl, hogy telítenek, nem biztosítják a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-ellátást. És akkor még az esetleges károsító hatásokról nem is beszéltünk.

 

Igen. Sok a munka, az elvárások aránytalanul nagyok, és nincs sem időd, sem energiád arra, hogy nap mint nap főzz. Nincs erőd minden este a konyhában serénykedni, de nem is kell! Elég, ha két-három naponta megteszed. Mert nem történik semmi rossz, ha a kedd este frissen készült fasírtot vagy rántott csirkecombot a szerdai napon is vacsoraként szolgálod fel.

 

A legjobb barátod a konyhában a kés

A konyhai munka elképzelhetetlen lenne kések nélkül. Méghozzá ideális kések nélkül. Mit jelent ez a gyakorlatban? Meg kell találnod azokat a késtípusokat, melyek a te ételkészítési szokásaidhoz igazodva könnyű, biztonságos munkaeszközeiddé válhatnak. Lássuk, mi mindent kell figyelembe venned.

 

Elsőként érdemes a kés pengéjével kezdeni, hiszen ez a legfontosabb része. Válassz acélpengés késeket, amelyek lehetnek lamináltak, rozsdamentes vagy szénacél változatok. A laminált pengék (laminált) élesek, viszont könnyen törnek, ha nagyon éles késre van szükséged akkor a szénacél penge a legmegfelelőbb. A legjobb késekben a penge a nyél végéig ér.

 

Második szempont az, hogy mennyire érzed kényelmesnek a kés fogását. A markolat legyen ergonomikus, komfortos, se nem kicsi, se nem nagy - hiszen csak így tudsz hatékonyan dolgozni vele. A súlyosabb kések segítik az aprítási feladatok elvégzését, a kisebb súlyú késekkel viszont gyorsabban tudsz dolgozni.

 

Ahány konyhai művelet, annyiféle kés

A konyhai munkák eltérőek, emiatt egyértelmű, hogy speciálisan az adott feladathoz legoptimálisabban illő késeket használd. Tudják ezt az Extrametál.hu finomacéláru webáruháznál is, ahol konyhakések, gasztronómiai kések széles választéka áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy a legmegfelelőbbeket kiválaszd.

 

Szeletelőkések, multifunkciós konyhai szeletelők, kenyérkések, szakács és séf kések, japán kések és japán gasztronómiai eszközök, zöldség-, aprító-, sajt-, és kínai kések sokasága vár. Ahogy zöldségtisztító és zöldséghámozó, úgy spick-, asztali és étkező-, valamint pizza- és steak kés is van. Az édesszájúak pedig még cukrászati késeket is beszerezhetnek maguknak.

 

Az innovatív formavilág, a kiemelkedő élesség és sokoldalúság a gasztronómia folyamatos fejlődésének követése a te konyhádba is elviszi a professzionalitást.